Helyi közélet

2019.01.30. 16:53

Száz éve a tudomány szolgálatában

Nyíregyháza - Szakkönyvtárként a megye betegellátásáért dolgoznak, nyitott könyvtárként várják az olvasókat.

Nyíregyháza - Szakkönyvtárként a megye betegellátásáért dolgoznak, nyitott könyvtárként várják az olvasókat.

Nemrég még ünnepeltek, most pedig dobozokat pakolnak a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtárban.

– Új helyre, a gyógyító osztályokhoz közelebb költözünk – árulta el Bede Józsefné, aki a sikeres pályázat után már a második ciklusát kezdte meg könyvtárvezetőként. Mielőtt arról beszélgetnénk, hogy a mögöttük hagyott egy évszázad milyen feladatokra ösztönzi a négy „kállay”-s könyvtárost, kézbe vehetjük az 1766-ban kiadott MAGYAR ATHENAS kötetet, mely a Magyarországon és Erdélyben élt tudósok rövid életrajzát gyűjti össze, de belelapozhatunk az Orvosi Hetilapba 1886-ból. Igazi ritkaságok ezek is, s rejt még csodákat a könyvtár.

A tudomány szolgálatában

– Az egyik legfontosabb feladatunk őrizni a múltat, nemcsak megóvni a ritkaságokat, hanem gyarapítani is. Nekünk felajánlott hagyatékból sok érték került már a gyűjteményünkbe. Megtiszteltetés, ha a hozzátartozók úgy gondolják, nálunk lesz a legjobb helyen egy-egy kötet – fogalmaz a könyvtárvezető, hozzátéve: így működik a hagyomány, de alkalmazkodnak az új dolgokhoz, a 21. századi kihívásokhoz, mert a digitális világban az online szolgáltatásokra is egyre nagyobb az igény.

– Nagy öröm számunkra, s jó látni, hogy a kézzel fogható, lapozható könyv még mindig érték. Nagyon sokan szeretnek bejönni, leülni és olvasgatni, mert annak varázsa van – utal az olvasás csodájára Bede Józsefné Gyöngyvér, s azt mondja: szerencsére nemcsak az idősebb olvasóik, hanem a fiatalabbak is szívesen időznek a könyvtárban.

– Sokan kérik a segítségünket szakdolgozat, PhD-hez szükséges tudományos kutatás, vagy egy konferencia anyagának megírásához. Ilyenkor mi elkészítjük az irodalomkutatást, előkészítjük a szakterülethez kapcsolódó könyveket, folyóiratokat, ezekbe beleolvasva kérheti az olvasó a témájának megfelelő rész szkennelését, melyet e-mailben el is küldünk neki. Ezen a területen ma már nem a hagyományos könyvtárhasználat jellemző, a nyomtatott dokumentumból jegyzetelést felváltotta a másolat-szolgáltatás. Az eszközparkunk alkalmas arra, hogy ebben is segítsük az olvasóinkat – mutat rá egy másik területre és feladatra a hazánkban harmadikként létrejött szakkönyvtár – melynek országos rangja és elismertsége van – vezetője. Küldetésüknek tekintik, hogy a megyei kórházakban dolgozó orvosok a szakterületükhöz tartozó legújabb és legfontosabb információkhoz is hozzájussanak, így digitálisan a hazai és nemzetközi szakfolyóiratok cikkei is elérhetőek a könyvtárban. Orvostudományi Szakkönyvtárként csatlakoztak az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Programhoz, s még kedvezőbb áron juthatnak hozzá elektronikus tudományos tartalmakhoz; adatbázisokhoz, folyóiratokhoz, könyvekhez és faktografikus művekhez.

Nyitott könyvtár, közgyűjtemény

– Ez a jövő, amihez nekünk is alkalmazkodni kell – ismeri el Bede Józsefné –, éppen ezért az új helyen, a sebészeti tömb tárgyalójában is arra törekszünk majd, hogy a digitális vonalat erősítsük, például e-könyvekkel, e-könyv-olvasókkal – sorolja a könyvtárvezető, aki szerint a Jósa András Oktatókórházban működő gyűjtemény külön érdekessége, hogy nyitott könyvtárként működik és közgyűjteményi részlege is van.

– Nyitott könyvtárként a kórházak dolgozói mellett bárki beiratkozhat hozzánk, így az egész várost, megyét, a felsőoktatási intézmények hallgatóin keresztül pedig az egész országot is kiszolgálhatjuk. Az Egészségügyi Kar hallgatói, az egészségügyi szakiskola diákjai rendszeres olvasóink, fontos, hogy tudják, a választott hivatásukhoz van egy szakkönyvtár is, ahol a szakmai fejlődésüket, tanulmányaikat segítjük. De visszatérve a nyitott könyvtárhoz, könyvtárközi kölcsönzéssel nemcsak azokat a könyveket szerezzük be, ami egészségügyhöz kapcsolódik, hanem ha kérik, beszerezzük a dolgozók gyerekének – az ország más megyéjéből – az éppen aktuális tanulmányaihoz szükséges dokumentumot, legyen az akár műszaki, vagy más szakirány. Ha pedig a gyógyításban olyan külföldi szakirodalomra van szüksége egy–egy orvosnak, ami Magyarországon nincs meg, azt is be tudjuk szerezni – újságolta Bede Józsefné.

– A közgyűjtemény pedig azért fontos, mert a dolgozóink ügyelnek, gyerekeik iskolába járnak, egy-egy kötelező olvasmányért, regényért nem tudnak kimenni a megyei könyvtárba. Én vállaltam, hogy minden héten egyszer hozom-viszem a könyveket a két könyvtár között. Ezt nagyon szeretik az olvasóink – jegyezte meg mosolyogva a bibliotéka vezetője, azt pedig sokat elmond, hogy a közművelődési állományt adományokból fejlesztik. – Nagyon sok dolgozó hoz otthonról könyveket, s ami nekünk nincs meg, azt feltesszük a polcra, kölcsönözhetővé válik, ami nem kell, azt ajándékba egy másik dolgozó, olvasó elviheti.

Kiállítások, rendezvények

– Az elmúlt években egyre több kiállítással és rendezvénnyel vártuk a dolgozókat, olvasókat. Egyik állandó kiállításunk 2015-től látható „Gyógyítás eszközei a múltból” címmel, a másik pedig 2016-tól a nagy orvosaink érmeiből összeállított ­gyűjtemény – sorolta Bede Józsefné.

– Az időszaki kiállításaink mindig kapcsolódnak valamilyen egészségügyi évfordulóhoz, konferenciához. Különösen nagy sikert arat, ha a Jósa András Oktatókórház orvosai, szakdolgozói mutatkozhatnak be saját munkáikkal – mondta a könyvtárvezető, mert mára ez is fontos része lett a munkájuknak.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában