Helyi közélet

2019.01.28. 09:46

Veszélyeztették a négy gyermeküket

Nyíregyháza, Kemecse - Kiskorú gyermekeik veszélyeztetése miatt emelt vádat az ügyészség egy kemecsei pár ellen. A pár négy gyermeket nevelt Kemecsén saját háztartásában, két tinédzsert, akik az asszony előző kapcsolatából születtek, valamint két bölcsis korú kislányt.

Nyíregyháza, Kemecse - Kiskorú gyermekeik veszélyeztetése miatt emelt vádat az ügyészség egy kemecsei pár ellen. A pár négy gyermeket nevelt Kemecsén saját háztartásában, két tinédzsert, akik az asszony előző kapcsolatából születtek, valamint két bölcsis korú kislányt. A nő – miután az apától hozzá került két tizenéves gyermeke – először nem volt hajlandó őket az általános iskolába beíratni, majd a felszereléseiket is hiányosan szerezte be, ezért például testnevelés órákon hónapokon keresztül nem vettek részt. Már az első napoktól kezdve problémát jelentett az igazolatlan hiányzás, így az első félévre mindkét gyermek több mint 300 órát hiányzott – ismertette dr. Borsodi-Buss Emese.

Gyermekotthonba kerültek

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta: az édesanya gyermekei taníttatása iránt teljesen érdektelen volt, szülői értekezletre, fogadóórákra nem járt, nem működött együtt az osztályfőnökökkel, őket családlátogatásra sem engedte be a lakóházba, sem a pedagógusok, sem pedig a családgondozó tanácsait nem fogadta el, ezzel veszélyeztette gyermekei értelmi fejlődését. Végül az iskolai hiányzások miatt a két gyermeket nevelésbe vették, és gyermekotthonban helyezték el.

A pár az újszülött gyermekét is veszélyeztette, ugyanis a koraszülött csecsemőnél születési rendellenességeket diagnosztizáltak, ezért őt rendszeres orvosi ellátásban kellett volna részesíteni, azonban a szülők a csecsemőt sem a koraszülött gondozóba, sem a szakrendelésekre, sem rehabilitációra nem hordták, a felírt gyógyszereket nem váltották ki, ezzel az esetleges állapotjavulás esélyét csökkentették, a gyermek testi fejlődését veszélyeztették.

– Az ügyész vádiratában a szülőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását, és a szülői felügyeleti joguk megszüntetését indítványozta – tette hozzá dr. Borsodi-Buss Emese.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában