Helyi közélet

2019.02.15. 15:21

360 fokos videó: A kutyaiskolában az ember is diák

Nyíregyháza - A gazdiknak sokszor gondot okozhat, hogy engedelmességre tanítsák kedvencüket, pedig egy kis odafigyeléssel, sok gyakorlással és szükség esetén szakértő bevonásával bárki képes lehet rá.

Nyíregyháza - A gazdiknak sokszor gondot okozhat, hogy engedelmességre tanítsák kedvencüket, pedig egy kis odafigyeléssel, sok gyakorlással és szükség esetén szakértő bevonásával bárki képes lehet rá.

Pelyvás Csaba kutyakiképző szerint egy kutyaiskolában sokkal többet kell az embernek tanulni, mint az ebnek.

– Minden kutyatartónak legalább annyira képesnek kell lennie kezelni a kutyáját, hogy vissza tudja hívni, de nagyon sokaknak már ez is gondot okoz – mondta el Pelyvás Csaba. – Akkor fognak igazán jól együttműködni, ha a gazdi a kedvencével együtt sajátítja el a szükséges tudást. A tanulás körülbelül hetven százaléka az emberre vár, és csak harminc a kutyára.

A kutyakiképző szerint különbség van az idomítás és a kiképzés között: míg előbbinél az állatokat mechanikusan belekényszerítik az adott helyzetbe, majd a magatartását jutalmazzák vagy büntetik, addig utóbbinál az eb természetes viselkedését és mozgását használják ki a kívánt eredmény eléréséhez.

Pelyvás Csaba saját kutyája, Jethro, a német juhász segítségével mutatta meg 360 fokos kameránknak, hogyan érdemes hozzálátni a képzéshez.

– Az ültetést úgy a legegyszerűbb tanítani, hogy a jutalomfalatot a feje fölött elhúzzuk. A kutya automatikusan felnéz, aminek következtében földet ér a hátsója. Közben elhangzik a hangjelzés: "ül!", és megkapja a jutalmát – magyarázta, miközben Jethro tökéletesen végrehajtotta a feladatot. – Ilyenkor a pozícióhoz hozzákapcsolja a gyakorlatot. Ha pozitív visszajelzést kap, és kellően sokszor megismételjük, rögzülni fog.

Ezután gazdi és kedvence már közösen tanulhatja a fektetést, az állítást, a behívást és a pórázon sétálást - a sikerért együtt kell megdolgozni, nem pedig a kutyának egyedül!

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában