Helyi közélet

2019.02.12. 19:24

360 fokos videó: Csodák a korongról

Nyíregyháza - Szolanics Elvira keramikus, népi iparművész műhelyében jártunk. A kétszintes épületrész olyan, mint egy külön kis világ: az alkotás birodalma. A földszinten korongozó, asztalok, kemencék, és persze agyag; a galérián hangulatosan berendezett bemutatóterem fogadott minket.

Nyíregyháza - Szolanics Elvira keramikus, népi iparművész műhelyében jártunk. A kétszintes épületrész olyan, mint egy külön kis világ: az alkotás birodalma. A földszinten korongozó, asztalok, kemencék, és persze agyag; a galérián hangulatosan berendezett bemutatóterem fogadott minket.

A művész több mint harminc évvel ezelőtt, a Népművészeti Stúdióban nyúlt először agyaghoz, majd a főiskolai tanulmányok és külföldi utak egy időre elszakították az alkotástól. Húsz éve azonban a kerámia már a mindennapjainak a része.

– Főleg használati tárgyakat készítek, mert szeretem, amikor egy mű nem csak szép, hanem funkciója is van – tette hozzá. – Népi kerámiát tanultam, amelynek nagyon szigorú szabályai vannak. Gyönyörűek és nagyon szeretem őket, de nem akarok pont olyat készíteni, amit előttem már megalkottak. Mindig keresem a módját, hogy mit tudnék én hozzátenni, hiszen a XXI. században már olyan sok alapanyag áll egy fazekas rendelkezésére, hogy kár lenne nem kipróbálni.

Szolanics Elvira elmondta: az agyagot zsákokban szerzik be, melyet először át kell gyúrni - ebben a férje sokat segít neki. Persze az sem mindegy, hogy a különböző tárgyakhoz milyen agyagot használ, más kell a sütő-főző edényekhez, a kinyújtott lapokhoz és a korongozáshoz is.

– Ha például egy bögrét szeretnénk, akkor meg kell várnunk, hogy a korongozás után bőrkemény állapotba kerüljön, majd a fenékszegélyt is el kell készíteni – mesélte az alkotás folyamatáról. – Ezután jön a füle, majd a díszítés, amely esetemben a kis indákat, tulipánmintákat jelenti. Amikor megszárad, még egyszer áttörölgetjük, hogy biztosan ne maradjon rajta az ujjunk nyoma, majd a kemencében kiégetjük 900-1000 fokon. Ilyenkor még nincs kész, mert ha vizet öntenénk a bögrénkbe, kifolyna belőle: még porózus, átengedi a folyadékot. Végül bemázazzuk, és ráégetjük a réteget.

A műhelyben ott jártunkkor is félkész tárgyak várták, hogy új életet kapjanak a művész kezei alatt. Szolanics Elvira meg is mutatta, milyen aprólékossággal dolgozik: az éppen megfelelő állapotú tálon apró szikével rombusz mintájú áttörést készített, majd vékonyra sodort agyagból virágmintát. Mindez csak egy ízelítő volt a hosszú munkaórákból, melyek eredményeképpen a létrejönnek a részletgazdag alkotások.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában