Helyi közélet

2019.02.10. 08:45

A hidegben is vigyázzunk a gyepre!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha már megjelent a betegség, a felszíni és a talajnedvességet kell csökkentenünk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha már megjelent a betegség, a felszíni és a talajnedvességet kell csökkentenünk.

Bár mostanság viszonylag enyhe napokat élünk, és az elmúlt időszakban leesett hó már szinte teljes mértékben elolvadt, nem ritka, hogy februárban, sőt márciusban is hópelyhek formájában érkezzen az égi áldás. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője a téli fűápoláshoz szolgál néhány praktikával, jó tanáccsal. – Gyakori tévhit, hogy télen nem ártunk a gyepünknek, ha gyakran járkálunk rajta, hóembert építünk, hócsatázunk a tavasztól őszig féltett és ápolt pázsitunkon.

Különösen megviselheti gyepünket, ha az olvadó, latyakos hóréteget tapossuk a füvünkbe. Az összetömörödött hó alatt oxigénhiány léphet fel, melyet a pázsitfűfélék nem viselnek el. Ebben az esetbe a gyepünk megbarnulhat, kipusztulhat és tavasszal foltos lehet. Az ilyen hűvös, nedves körülmények ideálisak a hópenész terjedéséhez. A hópenész egy igen látványos gombás fertőzés, mely nagyon nehezen hozható helyre – fogalmazott Kohán Márk.

Nehézkes a kezelése

– A pázsitunkon 10–30 centiméter átmérőjű kifehéredő, sárguló foltok jelennek meg. A fertőzött részek kezelése rendkívül nehézkes, és csak többszöri permetezéssel hozható helyre. A hópenészgomba a téli hideg ellenére a hó alatt is aktív marad, de a hatásos gombaölő szerek alacsony hőmérsékleten nem fejtik ki a hatásukat, éppen ezért a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Ősszel rövidre kell nyírnunk a füvet és magas káliumtartalmú műtrágyát kell kijuttatnunk, s a gyepszellőztetésről se feledkezzünk meg. Ha már megjelent a betegség, a felszíni és a talajnedvességet kell csökkentenünk. Újra szellőztessünk és távolítsuk el az elszáradt részeket. Permetezéshez kérjünk fuzárium elleni szert a szakboltokban – tájékoztatta lapunk kertbarát olvasóit a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában