Helyi közélet

2019.02.03. 16:27

A kutyaetetés szabályai

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nehéz helyzetben vannak a kutyatulajdonosok, ha arról van szó, mi kerülhet az ebek tányérjára.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nehéz helyzetben vannak a kutyatulajdonosok, ha arról van szó, mi kerülhet az ebek tányérjára.

Az interneten, de még a szakkönyvekben is számos ellentmondással találkozik az, aki szeretne pontos képet kapni kutyája megfelelő táplálásáról. Az egyik felületen tűzzel-vassal harcolnak a csontos etetés ellen, míg a másik forrás kifejezetten támogatja a szilárd váz bevonását a mindennapi étrendbe. Dr. Zellei Bettinától, a Medall-Vet Állatorvosi Rendelő állatorvosától kértünk útmutatást.

A konfliktus fő forrása

– A kutyák megfelelő etetése egy örökké tartó vita forrása marad, de fontos megjegyezni, hogy nem lehet csak a „jó” és a „nem jó” kategóriákra leegyszerűsíteni ezt a kérdéskört – kezdte dr. Zellei Bettina. – Az egyik legmegosztóbb táplálék a csont. Egyesek szerint kifejezetten káros a négylábúakra nézve, míg mások úgy gondolják, hogy rendszeresíteni kell az étrendben. Véleményem szerint számtalan tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt kijelentjük a csontetetésről, hogy egészséges vagy sem. Vannak olyan élettani helyzetek, amikor kifejezetten tilos csonttal etetni az ebeket, például a fogváltás előtt álló, fiatal kutyák tejfogai könnyen megsérülhetnek a csont fogyasztása közben. Ugyanakkor az idős állatoknak sem célszerű odaadni az ebéd csontos maradékát, mivel a csökkent enzimtermelés és lassabb bélmozgás miatt bélelzáródást és bélsárpangást okozhat – sorolta az érveket az állatorvos.

A csont fajtáját illetően viszont mindkét táborban egyetértés született: lehetőség szerint kerülni kell a szárnyasok csöves csontjait. Nemcsak a kutya szájüregét sérthetik fel az apró, szúrós darabok, de a rossz helyen megakadt szilánk fulladást és bélelzáródást is okozhat.

Biológiai módosulások

– Sokszor leírják, hogy inkább nyersen, szőröstől-bőröstől adjunk csontot az ebeknek. Szerintem ebben is van kockázat. A kutya háziasítása előtt ragadozó és dögevő életmódot folytatott ugyan, azonban azóta eltelt több ezer év. A fajták megváltoztak, és a nyers hús fogyasztása ételfertőzéshez is vezethet. Itt nem feltétlenül a munkakutyákra gondolok, hanem a kimondottan házi kedvencként tartott érzékenyebb, kistestű fajtákra, például csivavákra és Yorkshire terrierekre – szögezte le Bettina. – Egyébként sok mindent befolyásol az etetési szokás is. Annak a négylábúnak a gyomra, amelyik kölyökkorától kapott húst, könnyebben fogja megemészteni az ételt.

Rengetegen csak helytelenítve csóválják a fejüket, amikor elviszik állatorvoshoz kedvenceiket, és kiderül, hogy a hasmenést ételallergia okozta.

– Sajnos az emberi tevékenységből adódó káros hatások kedvenceink életét is befolyásolják, és az adalékanyagokkal, táplálék-kiegészítőkkel, ízfokozókkal ellátott olcsó kutyakonzervek és tápok sem javítanak a helyzeten. Emiatt egyre több kutya szenved ételallergiában, csakúgy, mint embertársaik. A legjobb, amit tehetünk, ha minél változatosabb ételeket kínálunk bundás kedvenceinknek. Manapság már fajtákra szabott tápok közül válogathatunk, amik tartalmazzák a szükséges vitamin- és ásványi anyag forrásokat is, de megengedett, hogy kapjon házi kosztot és minimális csontot is az állat.

Egy biztos: egységes álláspont nem létezik, a táplálkozási javaslatok helyessége pedig legalább olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában