Helyi közélet

2019.02.26. 13:25

A meddőség egyik fő oka az endometriózis

Nyíregyháza - Az endometriózis nem rákos, nem rosszindulatú és nem is fertőző megbetegedés, nem egy rejtélyes kór megnevezése, azonban Magyarországon több mint 200 ezer nőt érint.

Nyíregyháza - Az endometriózis nem rákos, nem rosszindulatú és nem is fertőző megbetegedés, nem egy rejtélyes kór megnevezése, azonban Magyarországon több mint 200 ezer nőt érint.

Az endometriózis a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van, ez a meddőség egyik vezető oka.

Tünetek és kezelések

– Erre a betegségre, valamint az első endometriózis világnapi rendezvényünkre szeretnénk felhívni a figyelmet március 8-án, pénteken. Az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvánnyal sárga virágokat adunk át a Jósa András Oktatókórházban, a Stadion utcai védőnői rendelésen, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán és a Nyíregyházi Egyetemen is – mondta el Porkolábné Barbara, az alapítvány képviselője.

– A szál virág mellett lesz egy kis kártya is, amellyel a március 23-ai ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvényünkre várunk minden érdeklődőt. Kortól függetlenül várjuk a lányokat és hölgyeket, hogy minél többet megtudjanak arról, hogy mi is az az endometriózis, 10 órakor az Új Nemzedék Ifjúsági Központban (Keskeny utca 16.) szakértők tartanak előadásokat a tünetekről, figyelmeztető jelekről, a gyógyszeres és műtéti kezelésről, illetve egyedi „éntörténeteken” keresztül a fájdalmas menstruációtól a gyógyulásig vezető utat is bemutatják. Porkolábné Barbara megjegyezte: az endometriózis a fiatal, termékeny életkorban lévő nőket érinti (25 és 35 év között), de a betegséget már egészen fiatal lányoknál (akár 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában