Helyi közélet

2019.02.03. 09:26

Aktivitásuk a megye sokszínűségét jelzi

Nyíregyháza - A civil szervezetek az egészségügytől a sporton át a kultúráig az élet minden területén jelen vannak.

Nyíregyháza - A civil szervezetek az egészségügytől a sporton át a kultúráig az élet minden területén jelen vannak.

– Megyénkben összesen 3151 civil szervezet működik a horgászegyesületektől a népdalkörökön át a nyugdíjas klubokig, összefogva egy-egy közösséget, és olyan feladatokat is ellátva, amelyekre a települési önkormányzatok vagy az állam figyelme nem terjed, nem terjedhet ki. Segítenek bizonyos problémák megoldásában, és ezzel hozzájárulnak a társadalmi jóléthez – mondta a civil szervezetekkel kapcsolatosan pénteken Seszták Oszkár.

Továbbra is számítunk a civil közösségek aktivitására." Seszták Oszkár

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke a Civilek Napja alkalmából tartott tájékoztatón hozzátette: legyen szó az élet bármelyik területéről, továbbra is számítanak ezen közösségek aktivitására, mint ahogy az egyesületek is számíthatnak a megyei önkormányzat partnerségére.

Sokszínűséget jelez

– Az, hogy ilyen sok civil egyesületünk van, a megye sokszínűségét is jelzi – mondta el Kiss András, a megyei civil információs centrum igazgatója, aki úgy fogalmazott: minden kis közösség fontos, amely képes jobbá tenni azok életét, akikért dolgozik.

– A civilek az élet minden fontos szegmensében jelen vannak, találkozunk velük az egészségügy, a kultúra, a környezetvédelem, az oktatás, a sport területén is. Tevékenységi körük igen széles, és nagyon gyakran látjuk, hogy a munka oroszlánrészét az idősebb korosztály tagjai végzik el. Ez egyrészt örömteli, hiszen azt jelzi, hogy aktívan töltik a nyugdíjas éveiket, de arra is felhívja a figyelmet, hogy gondoskodni kell a fiatalok bevonásáról.

Pályázatok, lehetőségek

– A megyei civil információs centrumnak ez az egyik fel­adata, de ami a legfontosabb: olyan működési környezetet kell teremtenünk az egyesületek számára, amiben jól érzik magukat. Folyamatosan tájékoztatjuk őket a pályázati lehetőségekről, a jogszabályváltozásokról, és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy betölthessék a szerepüket – mondta Kiss András, és hozzátette: folyamatosan nő a civilek rendelkezésére álló forrás nagysága.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában