Helyi közélet

2019.02.02. 10:35

Igyekezzenek, akik nem érik be az érettségivel!

Nyíregyháza, Nagykálló - Kevesebb mint két hetük maradt a végzősöknek, hogy eldöntsék, hová adják be a jelentkezésüket.

Nyíregyháza, Nagykálló - Kevesebb mint két hetük maradt a végzősöknek, hogy eldöntsék, hová adják be a jelentkezésüket.

Hát én immár mit válasszak? – merül fel a kérdés ez idő tájt a továbbtanulást fontolgató, végzős középiskolásokban. Mint ismeretes, a 2019-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban legfeljebb hat jelentkezési helyet jelölhetnek meg a diákok az E-felvételiben. A rangsorból egyértelműen ki kell derülnie, milyen szinten, milyen munkarendben és milyen finanszírozási formában szeretnének tanulni az adott intézmény(ek)ben. A díjmentes alapjelentkezés három képzésre vonatkozik, ezen felül kiegészítő díjat kell fizetni (2000 Ft/jelentkezés) a február 15-ei jelentkezési határidőig.

Kevesebb mint két hetük maradt tehát a felvételizőknek, hogy önvizsgálatot tartva, minden lényeges szempontot mérlegelve, barátaik, szüleik és tanáraik tanácsait is kikérve eldöntsék, melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon és formában szeretnének továbbtanulni. Már, ha szeretnének egyáltalán… Összeállításunkban erről faggattunk néhány megyénkbeli, érettségi előtt álló fiatalt.

A cél: jobbá tenni a világot

– Talán hihetetlen, de én már gyermekkorom óta pontosan tudom, mi akarok lenni, mivel kívánok foglalkozni, és milyen tanulmányi állomásokat kell bejárnom, hogy megvalósítsam az álmomat – érkezett a kissé rejtélyes, de nagyon határozott válasz a jósavárosi Szent Imre katolikus gimnáziumban tanuló Balogh Lillától. – A jogi pálya vonz, ügyvéd, ügyész vagy bíró szeretnék lenni, mert óriási az igazságérzetem; olyan világban szeretnék élni, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz a büntetését. Komolyan hiszem, hogy a „gépezet apró, de értékes fogaskerekeként” hozzájárulhatok ehhez – érvelt a Debreceni Egyetemre felvételiző, két tantárgyból is emelt szintű érettségire készülő kitűnő tanuló, kinek tekintete kétséget sem hagyott afelől: minden szavát komolyan gondolja.

Óvónő édesanyja, asztalosként dolgozó édesapja és a szintén kétkezi melós bátyja is továbbtanulásra buzdítja a nyíregyházi Zay Anna egészségügyi szakgimnáziumban tanuló Mészár Anitát. – Nyilvánvaló, hogy az érettségi és a segédápolói szakvégzettség, amit itt kapok majd, kevés lesz egy megbecsült, jól fizető állás elnyeréséhez. Nép­egészségügyi ellenőr szakra jelentkezem a Debreceni Egyetemre, szóval vendéglátó- és szórakozóhelyek, „rettegjetek”, mert pár év múlva akcióba lendülök! – mondta jóízűt nevetve Anita, majd megjegyezte: B tervként 2 éves OKJ-s képzésen venne részt, mert a kereskedelem, marketing is érdekli. Egy biztos, évhalasztásról szó sem lehet, mert 2020-tól megváltoznak a „játékszabályok”, a nyelvvizsga-bizonyítvány például már nem fog többletpontot érni a felvételinél.

Tálcán kínálkozó lehetőség

A nagykállói Kállay Rudolf Szakközépiskola végzősével, a pincérnek tanuló Balogh Saroltával madarat lehetett volna fogatni (amit a szakácsnak tanuló barátai bizonyára örömmel elkészítettek, Sarolta pedig boldogan felszolgált volna), ugyanis dobogós helyezést értek el a közelmúltban rendezett V. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny régiós fordulójában.

– Imádom a szakmám, alig várom, hogy dolgozhassam! Nem jelentkezem egyetlen főiskolára, egyetemre sem, az érettségi megszerzése után legfeljebb még egy „vendéglátós” szakmát kitanulok OKJ-s képzés keretében, hiszen minél sokoldalúbb egy munkavállaló, annál jobbak az esélyei a munkaerőpiacon – vélekedett Sarolta.

Irány Budapest!

Kosztik Milán, a nyíregyházi Zrínyi Ilona-gimnázium negyedikese éppen történelem-próbaérettségire készült az osztálytársaival, amikor nekiszegeztük a kérdést: hova tovább?

– Valamelyik neves budapesti egyetemre, a Corvinusra, az Óbudaira vagy a Pázmányra fogok jelentkezni államilag finanszírozott vagy költségtérítéses gazdálkodási és menedzsment szakra. Édesapám a fővárosban él, így a lakhatás számomra nem lesz probléma.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában