Helyi közélet

2019.02.19. 13:00

Kalandos expedíciók Szibériában - Ibrányban tart előadást a magyar ornitológus

Ibrány - Az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület szervezésében Bozó László biológus, PhD hallgató tart előadást Énekesmadarak vonulásának kutatása Szibériában címmel. A részben szakmai, részben úti beszámolót március 7-én 18 órától hallgathatják meg az érdeklődők az Ibrányi László Művelődési Központ és Könyvtár földszinti előadótermében. A részvétel díjtalan.

Ibrány - Az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület szervezésében Bozó László biológus, PhD hallgató tart előadást Énekesmadarak vonulásának kutatása Szibériában címmel. A részben szakmai, részben úti beszámolót március 7-én 18 órától hallgathatják meg az érdeklődők az Ibrányi László Művelődési Központ és Könyvtár földszinti előadótermében. A részvétel díjtalan.

- Tízéves koromban, 2001-ben, kezdtem el madarak megfigyelésével foglalkozni Békés megye délkeleti csücskében, és az azóta eltelt időben mintegy 50 ezer madártani adatot gyűjtöttem erről a területről. Szibériával kapcsolatos érdeklődésem másodéves egyetemistaként kezdődött, amikor értesültem róla, hogy orosz kutatók madártani expedíciót szerveznek a Léna folyóhoz. Mivel az út egy magamfajta egyetemista számára rendkívül költséges volt, ezért a részvételhez szükséges forrást szülőfalum, Kevermes vállalkozói segítségével sikerült előteremteni, amihez hasonlót azóta sem nagyon hallottam a tudományos közegben. Az út során 2000 kilométert tettünk meg egy hajószerű alkalmatossággal, és a feladat az volt, hogy felmérjük a terület madárvilágát. Az ott látott táj és az elképesztően fajgazdag madárvilág egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2014-ben, immár a mesterképzés alatt ismét kijutottam Oroszországba - adott ízelítőt a közönségre váró érdekességebből Bozó László, majd ekkép folytatta: - Ekkor az előző út eredményeiből született publikációknak köszönhetően már sikerrel pályáztam a Campus Hungary ösztöndíjra, és ennek köszönhetően utazhattam ki az Amur folyó mentén található Muraviovka Parkba. Itt egy akkoriban formálódó, velem egykorú német egyetemista csapat munkájába kapcsolódtam be, akik madárgyűrűzési tevékenységet folytattak a mocsárvilágban. Mivel ekkor már nekem is madárgyűrűző engedélyem, így augusztusban vezető gyűrűzőként irányíthattam a csapat munkáját, s olyan fajokat láthattam kézben, amelyekről addig csak könyvekben olvastam.

- Azóta eltelt öt év, és ez a kutatócsoport a világ élvonalába tartozó eredményeket tud publikálni, jómagam aktív részese vagyok ennek a tevékenységnek. Az ELTE Biológus Doktori Iskolájának hallgatójaként fő kutatási területem a poszátafélék vonulása, de időközben több más énekesmadár-fajjal is bővült az érdeklődési kör. A kint töltött egy őszi és egy tavaszi szezon után úgy gondoltam, hogy a Dél-Szibériában működő másik nagy állomás, a Bajkál Gyűrűzőállomás munkájába is be kellene kapcsolódni annak érdekében, hogy össze lehessen hasonlítani a vizsgált fajok vonulását a két földrajzilag jól elkülönülő terület között. A Bajkál-tó déli részén - közvetlenül a tóparton - fekvő állomáson is dolgoztam, az idén májusban megint megyek gyűrűzni. Eredményeinkkel sikerült felderíteni olyan, az európai madarászok körében ismert fajok eddig ismeretlen vonulási szokásait, mint a füzikék vagy éppen a tücsökmadarak. Tíz angol nyelvű publikációm jelent meg eddig ebben a témakörben, további öt munka pedig készül. A tudományos közlemények mellett hazai és nemzetközi konferenciákra is eljutottam, így 2016-ban Németországban, 2017-ben Japánban, 2018-ban pedig Kanadában szerepeltem - taglalta Bozó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában