Helyi közélet

2019.02.01. 11:43

Későn költött a tiszabecsi gyöngybagoly, segítséget kapott a gyenge fióka

Tiszabecs - A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei 2018-ban egy megkésett fészkelésről kaptak információt Tiszabecsről.

Tiszabecs - A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei 2018-ban egy megkésett fészkelésről kaptak információt Tiszabecsről.

A gyöngybagoly fokozottan védett éjszakai ragadozó madarunk. Állománynagysága, szaporodási sikere fontos információ a természetvédelmi őrök számára, ezért folyamatosan ellenőrzik az ismert természetes költőhelyeket, a mesterséges költőládákat. A felmérés során információkat gyűjtenek a fészkelőhely-foglalásról, a lerakott tojások számáról és a kikelt, kirepült utódok mennyiségéről.

A gyöngybagoly fő költési időszaka márciustól októberig terjed, első-, másod- és nagyon bő táplálékellátottság esetén akár télbe nyúló harmadköltés is előfordulhat. A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei 2018-ban egy megkésett fészkelésről kaptak információt Tiszabecsről. A bejelentő, aki maga is lelkes madárbarát, arról tájékoztatott, hogy november végén két pelyhes fiókát talált a családi házuk padlására felhelyezett műfészekládában.

Több alkalommal is benézett a ládába, hogy ellenőrizze, továbbra is etetik-e az öregek a fiókáikat. A sikeres költés eredménye két kirepült fiatal madár lett, melyek közül a képen látható madár - feltehetően a kevesebb táplálék miatt -gyengébb kondícióban volt, így a természetvédelmi őrök befogták és a madármentő központba szállították.

Azóta szépen erősödik, naponta több egeret is elfogyaszt, egyre erősebb lesz; rövidesen ismét önállóan, a szabadban keresheti főként rágcsálókból álló zsákmányállatait. Köszönet illeti a tiszabecsi madárszerető embereket; közreműködésükkel a megkésett költést sikeresen fejezték be a baglyok.


[related-post post_id="4085546"]

[related-post post_id="4083675"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában