Helyi közélet

2019.02.06. 16:10

Nem dől hátra, fejleszt

Nyíregyháza, Nyírbátor - A tavalyi Év Agráremberének választották az innovatív nyírbátori agrárközgazdászt.

Nyíregyháza, Nyírbátor - A tavalyi Év Agráremberének választották az innovatív nyírbátori agrárközgazdászt.

Az Év Agrár­embere 2018 kitüntető díjat, amelyre tíz kategóriában lehet jelöltséget szerezni, az elmúlt hét végén adták át Egerben. Állattenyésztés kategóriában idén az a dr. Petis Mihály nyerte el, aki a nyírbátori agráripari holding, a Bátortrade Kft. mai napig aktív ügyvezetője.

A dr. Petis Mihály jelölését alapozó indoklás tömören fogalmaz: „Az általános agrármérnök és vállalkozásszervezési szakon végzett dr. Petis Mihály hiszi, hogy csak a hatékonyan működő vállalkozások hosszú távon fenntarthatók.

Precíziós öntözés

A hatékonyság fontos tényezője az optimális méret és a minél nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása: ezt az általa irányított menedzsmentben mindig szem előtt tartják. Baromfi feldolgozójuk számára több mint 10 millió saját brojlercsirkét neveltek. A jelenleg hétszáz tehenes tejtermelő ágazatuk 2001-ben a tejtermelési versenyben országos első helyezést ért el.

Kétezer hektár saját tulajdonú szántójuk mintegy negyedén a közeljövőben precíziós öntözést kívánnak megvalósítani. A nagyméretű, korszerű biogáz és állati melléktermék feldolgozó üzemeik zéró hulladék-kibocsátást biztosítanak.

A Bátortrade Kft. ügyvezetője nyugdíjba vonulása előtt többször volt városi és megyei önkormányzati tag, s lehetőségeihez mérten segítette a lakosságot, akár anyagi támogatással is. Munkája elismeréseként többször jutalmazták szakmai és közéleti kitüntetéssel, mint városi Díszpolgári cím, Gábor Dénes díj, Országos Innovációs díj, Életfa Bronz fokozata. A Nyíregyházi Egyetem címzetes főiskolai tanára és a Debreceni Egyetem tiszteletbeli egyetemi docense, ami színesebbé teszi a szakmai munkáját.”

Biogázüzem

Hetvenkét éves, de mint a fél évszázaddal ezelőtt kezdődött termelőszövetkezeti, majd holding alakításig ívelő pályafutása során mindig, most is fejlesztéseken, innováción töri a fejét szűkebb hazájában, Nyírbátorban.

Elévülhetetlen érdemei közé tartozik, hogy a rendszerváltoztatáskor egyben tartotta a szövetkezetet. Az a közel ezer ember, akiknek a megélhetéséért addig is felelősséget érzett, követte az új, akkor úttörőnek számító vállalati struktúrába is. Megmaradt a szántó terület, a szarvasmarha- és a milliós csirke állomány. Az országban az elsők között valósította meg a biogázüzemet és a leendő szakemberek érdekében tart szoros kapcsolatot Debrecenben alma materével, továbbá a Nyíregyházi Egyetemmel, mert van tapasztalat, elhivatottság, elképzelés bőven, amit érdemes átadni a jövő agrárnemzedékének.

Különösen jólesett

– Meglepett, hogy indítottak ezen a megmérettetésen, nem tudtam róla. Csak az utolsó szakaszban, a közönség szavazáskor szembesültem vele. Bár az én korosztályom nem igazán Facebookozó, ennek ellenére a harmadik legtöbb szavazatot kaptam a harminc döntős jelölt közül. Ebben az érzékenyebb életszakaszban, amiben járok, különösen jólesett. Azt mutatja, hogy jó érzéssel gondolnak rám a fiatalok is.

Ez a díj egy életút értékelése is, amiben sok mindenkinek a segítsége is benne van. Legfontosabb a feleségemé, a családomé, akik végig mellettem álltak, de a munkatársaim segítségéért is hálás vagyok – vallott legfrissebb kitüntetése kapcsán jó érzéseiről a 2018. Év Agrárembere, dr. Petis Mihály.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában