Helyi közélet

2019.02.11. 11:51

Összeadják tudásuk legjavát a praxisok

Nyíregyháza - Várakozással és érdeklődéssel tekintenek az orvosok a legújabb – az egészségügyi alapellátás minőségét javító – országos program, az úgynevezett praxisközösségek létrehozása elé.

Nyíregyháza - Várakozással és érdeklődéssel tekintenek az orvosok a legújabb – az egészségügyi alapellátás minőségét javító – országos program, az úgynevezett praxisközösségek létrehozása elé.

Az orvosszakma egyöntetűen a program céljai mellett áll, hiszen a pályázatnak köszönhetően a háziorvosi praxisok összefogva, szélesebb szakemberbázisra (orvos, dietetikus, gyógytornász) támaszkodva a jelenleginél magasabb ellátási egységet képviselhetnek, valamint nagy populációt érintő betegségek megelőzését szolgáló szolgáltatásokat és információkat juttathatnak el a lakossághoz.

– Az 5,8 milliárd forintos állami kerettel meghirdetett pályázat megmozgatta a háziorvosokat megyénkben is, elkezdtek szerveződni a konzorciumok, s itt a lehetőség, hogy az egészségügyi szakemberek szorosabbra fűzzék a szálat: a tömörülésben együtt határozzák meg azokat a célokat, amelyeket el szeretnének érni a prevencióban – mondta el dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

Együtt többet tehetnek

– Eszközök beszerzésére, betegoktatásra, de ami a leglényegesebb, hogy teamek­ben dolgozhatunk. Úgy gondolom, hogy minden háziorvosban él a vágy, hogy kicsit többet nyújtson betegeinek, mint amennyit most a szűkre szabott rendelési időben lehet, s a közösségekben valami „pluszt adhatunk” – fogalmazta meg a doktor, s hozzátette, hogy a prevencióban az egészségfejlesztési irodák múlt évben szerzett tapasztalatait is fel fogják használni.

– A projektben fizikai értelemben nem kell feltétlenül „összeköltöznie a praxisoknak”, a „háromgenerációs” ellátásban továbbra is a fókuszban maradna a betegségek megelőzése, hiszen az alapellátás az emberek egész életét végigkíséri, ezért fontos, hogy ott ismerjék fel és kezeljék a lehető legkorábban a betegségeket – emelte ki dr. Soós Zoltán.

Alulról építkező modell

– Alulról kell építkezni: s ha az egészségtudatosság csíráját gyerekkorban elültetjük, remélhetőleg egy egészségesebb generáció nevelkedik fel. A gyerekorvoslásnak nem csak a gyógyítás a célja, a prevenciós szemléletű hozzáállás ugyanolyan fontos. A praxisközösségeket támogató pályázatban markánsabban és átgondoltabban tudunk foglalkozni a népegészségügyi megbetegedéseket okozó problémák előfordulásának (elhízás, cukorbetegség, kardiovaszkuláris megbetegedések) csökkentésével – mondta el lapunknak dr. Kántor Irén. – Mi, gyerekorvosok úgy véljük: hatékonyabb lenne, ha létrejöhetnének kizárólag a gyerekorvosokat tömörítő konzorciumok is, mert időben, betegségspektrumban jobban össze tudnánk hangolni a munkánkat, de alkalmazkodunk a kiíráshoz, és társulunk a felnőtt háziorvosokhoz – jegyezte meg a doktornő.

– Az egészség érték, nemcsak szociális és emberi értelemben, hanem gazdasági érték is, amire vigyázni kell, s tulajdonképpen ezt a szellemiséget karolhatjuk fel az alulról építkező, tematikus és strukturált prevenciós programjainkkal, melyben az eredmények is mérhetőek. A pályázat kiírása rugalmas, számos projekttípussal lehet próbálkozni, hogy helyileg mit szeretnénk megvalósítani, a kivitelezhető ötleteket február 28-ig gyűjtjük össze.

Nehéz a betegeket a rendelőbe csábítani, a prevenciós szakrendelésre nem biztos, hogy eljönnének, ezért nekünk kell különböző közösségi színtereken megmozgatni és megtalálni az embereket, ahol nagy tömeghez tudjuk az információt eljuttatni. Beszélgetni arról, hogyan tarthatná meg az egészségét. Életmódtáborokban, főzőtanfolyamokon, munkahelyeken, közoktatásban, és más közösségi terepre szervezhetjük a felvilágosító és szűrőkampányt, hogy megtaláljuk azokat, akik egy krónikus betegség tünetmentes stádiumában vannak, és őket a szakellátásba bevonhassuk, beirányíthassuk – mondta el dr. Kántor Irén.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában