Helyi közélet

2019.02.19. 08:13

Óvodapedagógus-hiány - "Ez itt a 22-es csapdája..."

Nyírbéltek, Nyíregyháza, Piricse - Csak olyan személy lehet óvodapedagógus, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Nyírbéltek, Nyíregyháza, Piricse - Csak olyan személy lehet óvodapedagógus, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Nincsenek könnyű helyzetben a kistelepülések, hiszen kevés a munkahely, s nincsenek pluszbevételeket adó vállalkozások sem. Az is nehezíti a mindennapi életet, hogy a jogszabályok nem tesznek különbséget városok és falvak között. Az egész országban óvodapedagógus-hiány van, s ez alól megyénk sem kivétel.

Az óvónői álláshelyekre lennének jelentkezők, azonban csak azokat lehet alkalmazni, akik felsőfokú óvodapedagógusi végzettséggel rendelkeznek. Ha nem ilyen személyt alkalmaznak az önkormányzatok, akkor könnyen úgy járhatnak, mint Piricse.

– Az óvodában nem tudunk felsőfokú végzettségű személyt alkalmazni, mert nem jelentkezik hozzánk senki sem ilyen diplomával. Hiába van nekünk ötcsoportos óvodánk, ha nincs annyi felsőfokú végzettséggel rendelkező óvónő. A feladatot viszont el kell látnunk, de akkor kit foglalkoztassak, ha nincs megfelelő végzettségű személy. A gyermekeket nem küldhetem haza, kénytelen vagyok más végzettségű dolgozót felvenni, de akkor azt nem finanszírozza az állam, mert nem a jogszabályi előírások szerint jártunk el, a bért az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatnak kellene kigazdálkodnia. Ez itt a 22-es csapdája – mondta el lapunknak gondolatait Orosz László, Piricse polgármestere.

Visszafizették kamatostul

– Egy óvónőt már sikerült idehoznunk, de még mindig szükség lenne két óvónőre felsőfokú végzettséggel. Hiába hirdetjük meg az állást, adnánk mi szolgálati lakást is, még sincs jelentkező.

– Minimálbérért senki nem jön el dolgozni, ha meg magasabb bért adnék, az állam nem finanszírozza. Tavaly jóhiszeműen leigényeltük a béreket, a kincstár aztán visszaigényelt tőlünk nyolcmillió forintot kétmillió forint kamattal, mert jogtalanul jártunk el. Visszavették a támogatást, de a bért ugyanakkor ki kellett fizetnünk. Mindennek következtében egy pályázathoz a szükséges önerőt nem tudtuk felmutatni, el kellett adnunk az önkormányzat vagyonából egy buszt.

A nyírbélteki önkormányzat több hónapja hirdet három óvodapedagógusi állást, de komolyabban eddig még senki sem érdeklődött.

Kedvezményes nyugdíjaztatás

– Tavaly január óta keressük az óvodapedagógusokat, mert a kolléganők nyugdíjba mentek, illetve megkezdték letölteni a felmentési idejüket. Február végétől már négy óvónőnk fog hiányozni – mondta el lapunknak Zelenák Béláné, a Nyírbélteki Gyöngyszem Óvoda, Konyha és Községi Könyvtár vezetője.

– Nem az elvándorlás, hanem a magas életkor miatt van nálunk hiány óvodapedagógusból, a kollégáim ugyanis igénybe veszik a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjaztatását. A helybeli fiatalok közül korábban nemigen választották ezt a pályát, ezért nincs helyi jelentkező. Tudomásom szerint most néhányan óvodapedagógusnak tanulnak, de még két-három év, mire végeznek, felsőfokú szakképzettség nélkül pedig nem bízhatjuk senkire sem a gyermekeket. Köszönet az önkormányzatnak, mert az óvónők többletmunkájáért ad bérkiegészítést. Erre az új óvónők is jogosultak lennének, a pályázatot is így hirdettük meg. Ha valaki komolyan gondolja, hogy idejön dolgozni, akkor az önkormányzat szolgálati lakással is segítené.

Máshol többet kereshetnek

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora véleményét is megkérdeztük a kialakult helyzettel kapcsolatban.

– Két éve indítottuk be újra az óvodapedagógus-képzést, mert láttuk a nagy hiányt. Sokan jelentkeztek, de főleg azok, akik már óvodában dolgoztak például dajkaként, s az életpályamodell bevezetésével láttak lehetőséget a jobb előrehaladásra. Igaz, hogy az életpályamodell nyújt egy biztos perspektívát, egy pályakezdő fiatalnak még mindig nagyon alulfinanszírozott ez a szakma. Nem vonzó az óvodapedagógusi állás, amikor rengeteg munkahelyen képzettség nélkül többet keresnek. Akiknek van nyelvtudásuk, külföldre is mehetnek bébiszitternek a jobb fizetés reményében. Ugyanakkor azt el kell fogadnunk: fontos, hogy kisgyermekkortól kezdve képzett szakemberek foglalkozzanak a gyermekekkel, hiszen az első hat év nagyon meghatározó a fejlődésük szempontjából.

Állásajánlatok

A közigallas.gov.hu legfrissebb adatai szerint óvodapedagógust keres: Kisléta, Fábiánháza, Nyírtelek (2 fő), Encsencs, Tiszarád, Ököritófülpös, Piricse, Nyírbéltek (3 fő), Jánkmajtis, Nyírbátor (6 fő), Nyírmada, Kispalád, Tiszaeszlár (3 fő), Nyírvasvári, Nyíribrony, Nyírgelse (2 fő), Ópályi, Nyírpazony, Nyírpilis, Tiszatelek, Mándok, Tiszanagyfalu.

Szeretnék vonzóbbá tenni

A kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan a következő választ kaptuk.

„A magyar óvodai rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú szakmai szolgáltatásokat biztosít. A kormány továbbra is prioritásként kezeli a pedagóguspálya vonzóvá tételét annak érdekében, hogy biztosított legyen a magas színvonalú óvodai nevelés. Ennek ellátásához óvodapedagógusi végzettség, szakképzettség szükséges. Az önkormányzati fenntartású óvodáknál lehetőség van arra, hogy az ott dolgozó szakalkalmazottak rendszeres bérkiegészítésben és célfeladat után járó anyagi elismerésben részesüljenek, természetesen a helyi lehetőségek figyelembevételével. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal és a Nemzeti Pedagógus Karral együttműködve folyamatosan egyeztet annak érdekében, hogy a pedagógusok és a köznevelés területén dolgozók bére tovább emelkedjen.”

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában