Helyi közélet

2019.02.12. 13:00

Szinte minden hétre jut egy gyalogosgázolás Nyíregyházán

Nyíregyháza - A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, melyeket minden esetben be kell tartaniuk.

Nyíregyháza - A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, melyeket minden esetben be kell tartaniuk.

Ebben az évben csak a megyeszékhelyen hét gyalogost gázoltak el, azaz szinte minden hétre jutott egy ilyen baleset. Éppen ezért a megyei rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzéseket tart a gyalogátkelőhelyek környékén, mert ezek az esetek a legkirívóbbak.

– Kollégáink legutóbb Nyíregyházán, a Korányi Frigyes utcán tartottak demonstratív ellenőrzést, de a gyalogosgázolások megelőzése érdekében nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a nagyobb városokban is lesznek ilyen akciók – mondta lapunknak Fehérvári Marietta.

A főkapitányság sajtóre­ferense hangsúlyozta: a KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, melyeket minden esetben be kell tartaniuk. A leggyakoribb probléma, hogy nem kellő körültekintéssel, hirtelen lépnek az úttestre. A kijelölt gyalogosátkelőhely önmagában nem garantálja a balesetmentességet, itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedniük a gyalogosoknak. Mindig győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megkapták-e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról – emelte ki a sajtóreferens.

Óvatosan, körültekintően

Szintén nagy veszélyt rejt, ha álló jármű, illetve egyéb tárgy (bokor, fa, épületek) takarásából lépnek az út­testre. Gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt „zebrákat”, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon kelnek át szabálytalanul.

– Kérjük, hogy a gépjárművezetők fokozott figyelemmel és óvatossággal közelítsék meg a gyalogosátkelőhelyeket. Figyeljenek a gyalogosokra, hiszen ők a legvédtelenebb közlekedők. Legyenek türelmesek az úttesten lassabban áthaladókkal, biztosítsák a biztonságos átkelésüket, és várják meg, amíg a gyalogos átér az úttesten – sorolta Fehérvári Marietta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában