Helyi közélet

2019.02.22. 12:16

Tél végi lemosó permetezés

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Még a rügyfakadás előtt el lehet távolítani a baktériumokat és a kórokozókat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Még a rügyfakadás előtt el lehet távolítani a baktériumokat és a kórokozókat.

– Lehet, már sokan tapasztalták a saját bőrükön, hogy a tél végi lemosó permetezést nem szabad elodázni. Ha csak ritkán permetezünk, akkor a lemosó permetezés legyen ott a prioritási listánkon – erősítette meg lapunknak Bálint gazda gondolatait Kohán Márk.

Ha csurog a lé…

A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint hasznos, ha a tél végén a törzses haszonnövényeket lemossuk magas koncentrációjú szerekkel. Érdemes a díszfákat, cserjéket, rózsákat is permetezni: a munka elnevezése is mutatja, hogy akkor lehet tökéletes az eredmény, ha csurog a lé a permetezett felületen, a felhasznált szerek ugyanis kontakt hatásúak, ezért a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni.

A tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati eredetű kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát preventív jelleggel célszerű minél kisebbre csökkenteni már kora tavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak, és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a betegségek és kártevők terjedését.

– Hogy miért fontos a lemosó permetezés? Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon, például a fák törzsén, vázágain, vesszőin, illetve kérgén és kéregrepedéseiben, a rügyek felületén vagy környékén megtapadó és ott telelő kórokozók (úgymint monília, varasodás, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) szaporítóképletei, illetve a rovar- és az atkakártevők (például levéltetvek tojásai, pajzstetvek, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai) telelő alakjai egy részének elpusztítására – hívta fel a figyelmet Kohán Márk.

Sebkezelők valamelyikével

A szakember hozzátette: a gyümölcsfák téli metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkák során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek) erősen fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket is. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le egy körülbelül 8-10 centiméteres darabot. A sebfelületeket az ökológiai gazdálkodásban is használható fasebkezelők (Biocera, Florasca, Fadoktor) valamelyikével zárjuk le, a levágott, beteg növényi részeket pedig minél előbb égessük el. A törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel.

TG

Betegségek és kezelése

gyümölcsfaj betegség kezelés időzítése

alma almalisztharmat rügypattanás után,

egérfüles állapotban ervíniás elhalás, nektriás rák

körte ventúrás varasodás rügypattanás előtt néhány nappal

cseresznye és meggy monilíniás betegség rügypattanásig

kajszi pszeudomonászos elhalás rügypattanásig (és ősszel is)

sztigminás betegség rügypattanásig

őszibarack tafrinás betegség rügypattanásig

szilva tafrinás gyümölcstorzulás rügypattanásig sztigminás betegség

köszméte, ribiszke a köszméte és

a ribiszke amerikai lisztharmata rügypattanásig

szőlő szőlőlisztharmat rügyfakadás után

Forrás: agroinform.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában