Helyi közélet

2019.02.09. 10:52

Új gyógyító eszközök a fizioterápiás ellátásban

Nyíregyháza - Megújuló épületek, modern orvostechnikai eszközök segítik a fizioterápiás ellátás fejlesztését.

Nyíregyháza - Megújuló épületek, modern orvostechnikai eszközök segítik a fizioterápiás ellátás fejlesztését.

Aki járt mostanában a Jósa András Oktatókórház Bocskai úti épületrészében, az láthatta, megint gőzerővel dolgoznak a szakemberek, valami újra korszerűbb lesz.

– Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 300 millió forintot fordíthatunk arra, hogy a járóbeteg-szakellátásunk szolgáltatásait fejlesszük – mondta a pénteki sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kifejtette, a támogatásból az intézménycsoport mind az öt kórházába új műszereket szereznek be, míg Nyíregyházán, Fehérgyarmaton és Mátészalkán épület-korszerűsítésre is jelentős összeget fordíthatnak. A részletekről megtudtuk: Nyíregyházán a járóbeteg-szakrendelői tömb (vagy ahogy a legtöbben ismerik, SZTK) földszintjének belső felújítási és átalakítási munkálatai már megkezdődtek.

Új fizioterápiás helyiségek

– A Bocskai utca felőli bejáratot akadálymentessé tesszük, így a mozgásukban korlátozott betegeinknek nem kell majd több száz métert kerülniük ahhoz, hogy a szakrendelőkhöz eljussanak – emelte ki a beruházás egy fontos részletét a főigazgató, s megjegyezte: csak a nyíregyházi oktatókórházban 261 járóbeteg-szakrendelés működik. A megyeszékhelynél maradva az SZTK első emeletén fizioterápiás helyiséget alakítanak ki, míg a sebészeti tömb földszintjén és a szülészet-nőgyógyászati épületben található fizioterápiás helyiségeket is felújítják.

– Fehérgyarmaton a járóbeteg-szakrendelő előterének komfortjavítását és a fizioterápiás szakrendelők hűtését oldják meg, Mátészalkán a 65 ágyas épület első emeletén fizioterápiás helyiséget alakítanak ki, a szakrendelés klimatizációja is megtörténik – említette a vidéki fejlesztéseket dr. Adorján Gusztáv, s hozzátette: régi adósság törlesztése kezdődött meg ezzel, és lépésről lépésre szeretnék folytatni a fejlesztéseket.

Új terápiás eljárások

A mozgásszervi betegek ellátásának fejlesztését tűztük ki célul, mert az izom-, vázizom- és ízületi betegségek nagyon gyakoriak a megyében – erről már dr. Szondi Zita orvosigazgató beszélt. – Évente fekvőbetegként kétezer embert kezelünk a reumatológiai osztályainkon, mozgásszervi panaszokkal és betegséggel járóbetegként hatvanezren fordulnak meg szakrendeléseinken, a fizioterápiás és gyógytornás kezelőhelyiségekben 300 ezer ellátás történik – sorolta a számokat az orvosigazgató, majd hangsúlyozta: az új orvosi műszerek, az eszközpark korszerűsítése nemcsak jobb munkakörülményeket teremt, hanem javul a betegkomfort, növekszik a betegellátás hatékonysága.

– Olyan többcsatornás fizio­terápiás eszközöket tudunk beszerezni, amelyek alkalmazásával egy eszköz párhuzamosan két beteg kezelésére is alkalmas, így csökken a kezelési idő, ugyanannyi idő alatt több beteget tudunk ellátni ugyanannyi asszisztenciával – mondta dr. Szondi Zita. – A pályázat pedig arra is lehetőséget teremtett, hogy új terápiás eljárásokat vezessenek be, ezek különböző energiákat (hő, mágneses és ultrahang) használnak fel a kezelések során, az ízületi, gyulladásos és degeneratív betegségek kezelésére alkalmasak, csökkentik a fájdalmat, gyulladást, izomlazító hatásuk van.

BM


Orvostechnikai eszközök

Összesen 116 nagy értékű, 95 kis értékű és egyéb eszköz érkezik a megyei kórházak öt tagkórházába.

Nyíregyháza: 53 nagy értékű, 10 kis értékű és 2 egyéb eszköz

Nagykálló: 3 nagy értékű, 4 kis értékű eszköz

Mátészalka: 35 nagy értékű, 60 kis értékű eszköz

Fehérgyarmat: 14 nagy értékű, 12 kis értékű eszköz

Vásárosnamény: 11 nagy értékű, 7 kis értékű eszköz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában