Helyi közélet

2019.02.17. 10:44

Z. Tóth Sándor kiállítása Kisvárdán

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete szervezésében nyitották meg február 14–én a záhonyi Z. Tóth Sándor festőművész „Tiszai pillanatok” című kiállítását. A szépszámú megjelenteket Szivák Gábor könyvtár igazgató köszöntőjét követően Pongó Balázs gitárjátéka kápráztatta el a résztvevőket, felkészítője Markó Fruzsina tanárnő volt. Ezt követően Petőfi Sándor Tisza című versét Nagy Ferencné mondta el.

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete szervezésében nyitották meg február 14–én a záhonyi Z. Tóth Sándor festőművész „Tiszai pillanatok” című kiállítását. A szépszámú megjelenteket Szivák Gábor könyvtár igazgató köszöntőjét követően Pongó Balázs gitárjátéka kápráztatta el a résztvevőket, felkészítője Markó Fruzsina tanárnő volt. Ezt követően Petőfi Sándor Tisza című versét Nagy Ferencné mondta el.

– Nagyon sok képét ismerem Sándornak, hiszen családi alkalmakkor, más kiállításokon módomban ált megismerni alkotásait – kezdte a kiállítást megnyitó beszédét a testvéröcs A. Tóth László C. általános iskolai igazgató. Sőt, már akkor ott voltam, amikor még a képek készítése, sokkal kisebb lendülettel zajlott, úgymond nem annyira komolyan. Záhony a lehetőségek tárháza volt. Ámuló szemekkel néztük az ide érkezőket, hogy a vasutassá vált, ámde egykor többnyire paraszti származású embere, Jókait, népi komédiákat, operettet, de Tolsztojt kezdtek játszani a helyi művelődési ház színpadán. Egy ilyen pezsgő kulturális közegben érkezett meg Isten első fontos hírnöke Sándorhoz, egy egyszerű általános iskolai rajztanár személyében, Széles Endre, aki első ízben komolyan biztatta Sándort, hogy fessen, rajzoljon. Azt tudom, hogy a minden tekintettben megérkező Éva Sándor felesége volt az, aki biztatott, „menedzselt”, megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy Sándor újra gőzerővel, mosolyogva alkosson. Mindenek előtt a festészet területén, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy zenészként lelke volt egy záhonyi bandának a Szemafor nevű rock zenekarnak is. Az alkotásokon látszik, hogy a táj a Tisza és környezete nagy hatással van a művészre. „A Tisza és a környéke egy rejtett, – mondta néhány évvel ezelőtt – csodás vidék nagylelkű táj Már eléggé össze is nőttünk, s talán sikerült valamit összehoznom e szépségből. Ennyi idő után már bizonyos tudatosság is van bennem, – szinte kötelességtudatnak is nevezhetem – hogy az embereknek is tartozom ezzel. Megmutatni az itt élőknek, – én, mint más szemmel néző – hogy ők is lássák meg mire tanított engem ez a táj. Aki záhonyi és valódi záhonyi, az a Tisza is. Hiszen ez a csodálatos és rejtelmes folyó könnyen szerelembe tudja ejteni az ember fiát.„

– A Kiegyensúlyozottsága ellenére is izgalmas festészet az övé. Képei látásmódja mögött szinte kivétel nélkül megtapasztalható sajátosság egy bizonyos nézőpont: a művészi ihletében meglátott, a képeken kifejezésre jutó, valóságon túli, örök értéket kifejező szemlélet tűnik elő. Kérem a látogatókat ennek fölfedezésére, és bízom benne, hogy meg fogják sejteni ezt a művészeti törekvést. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem probléma, ha a téma választás, az utazás, a vallási témák, a Tisza, a portrék dominálnak. A képek életképek. Kifejezik mindazt, amihez a művész kötődik, ahogy őt megérintve láttatni szeretné a világot. Kívánom, hogy öröme teljék az alkotó művészi munkában. Óvja meg Őt, ahogy eddig is tette a betegség gonosz hatásaitól a nagyra becsült Látogatóknak a művészet Istenhez vezető kalauzát kívánom társul – mondta zárszóként a kiállítást megnyitó Á. Tóth László.

Névjegy

Z. Tóth Sándor

Z. Tóth Sándor festőművész, 1949–ben született Záhonyban. Negyven éve kisebb–nagyobb kihagyásokkal hódol ennek a „szerelemnek”. Autodidakta módon készülnek munkái a Tiszáról, a tiszai tájról, az itt élő emberek életéről, hétköznapjairól, ünnepeiről. Művészeti fejlődése első időszakában egykori rajztanára, a Fényeslitkén élő Széles Endre és a debreceni Meggyesi Kör tagjai segítették. Megannyi egyéni és csoportos tárlaton mutatkozott már be a közönségnek. Az utóbbi két évtizedben már életformájának tekinti a festészetet. Szervezett nemzetközi alkotótáborokat, előbb Zsurkon, majd Eperjeskén a Járai kúriába költözött a tábor. Alapító tagja a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületnek és a 2011–ben létrejött Magyar Művészek Világszövetségének.

Képein a Tisza, a tiszai táj és az emberek szimbiózisa a kedvenc témái realisztikus felfogásban. Tiszai pillanatok címmel –2009 márciusában– nyílt kiállítása a Budai Várban a Magyar Kultúra Székházában. Alapító tagja a nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületnek. 2008–ban soraiba választotta az Országos Képző és Iparművészeti Társaság. Aktív tagja az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek és Kulturális Egyesületnek.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában