Helyi közélet

2019.02.19. 18:29

Zaklatnak a neten? Visszaélnek a fotóiddal? Ne hallgasd el!

Nyíregyháza - Az internetes veszélyforrásokat vették nagyító alá kedden a Városi Fejlesztő Műhelyben.

Nyíregyháza - Az internetes veszélyforrásokat vették nagyító alá kedden a Városi Fejlesztő Műhelyben.

Fotókat készítettek az egyik diáklányról az osztálytársai, amint barátságosan beszélget egy fiúval, majd azzal „zsarolták”, hogy elküldik az interneten a barátjának, s akkor aztán magyarázkodhat... Egy másik esetben egy tizenéves lány szakított a barátjával, ám a fiú ebbe nem volt hajlandó beletörődni. Szinte a nap minden órájában zaklatta szerelmét: telefonált, üzeneteket küldött, bárhová ment, követte a lányt. Amikor egyik nap meglátta volt kedvesét egy új fiú oldalán, a zaklatott zaklató rájuk rontott, kérdőre vonta a lányt, és mindkettőjüket megütötte.

Igencsak kellemetlenül érezhették magukat azok a fiatal, csinos lányok is, akik megosztották a balatoni nyaralásuk alkalmával készült bikinis képeiket az egyik népszerű közösségi oldalon, pár hét múlva azonban a fotóik felkerültek egy külföldi szexweboldalra az alábbi felirattal: 200 euró/óra.

Figyeljünk az intő jelekre

E megtörtént esetekről a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Páll Sándor r. alezredes számolt be kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézménye által szervezett Városi Fejlesztő Műhely programján, a megyei könyvtárban. Az előadó rámutatott: a világháló és a közösségi média térhódítása miatt egyre gyakoribb az internetes zaklatás, a nem kívánatos fotók, videók, magánbeszélgetések kikerülése a netre.

– A rendőrségen külön csoport foglalkozik ezzel a problémakörrel, a gond az, hogy az eseteknek csak töredéke jut a hatóság tudomására, s azok is már csak akkor, „ha ég a ház”. A pedagógusok és a szülők egyaránt figyeljenek oda a gyerekekre, ha furcsa viselkedést, intő jeleket tapasztalnak, beszélgessenek el a fiatallal, és véletlenül se bagatellizálják el a panaszait! Ne féljenek felhívni, felkeresni a rendőrséget, és szükség esetén magánindítványt tenni az eljárás megindítása érdekében! Az áldozatok ne hallgassanak, mert az elfojtott düh és félelem szorongáshoz, depresszióhoz, szélsőséges esetben öngyilkossághoz vezethet! Az internet alapvetően hasznos és értékes technikai vívmány, a mindennapi életünk része, akik viszont károkozásra, lejáratásra és zaklatásra használják, azokkal szemben fel kell lépni – hangsúlyozta az alezredes.

Túl korán „kütyüznek”

A közösségfejlesztő műhelyünk bázisa az utóbbi években kibővült, és a fejlesztő-, illetve a gyógypedagógusok mellett további szakemberekkel (pszichológus, gyógytestnevelő) gazdagodtunk – mondta el Kovács Éva Gyöngyi, a szakszolgálat nyíregyházi tagintézményének vezetője. – A keddi „műhelymunka” fókuszában a digitális eszközök pozitív és negatív hatásai, a netes zaklatás és a közösségi oldalak veszélyei álltak. A digitális világ túl korán beköszön a mai gyerekek életébe, fontos tevékenységeket szorít háttérbe, rányomja a bélyegét a szókincsfejlődésükre is, az ifjú felhasználók ráadásul nincsenek felkészülve, felkészítve a lehetséges veszélyekre, a modern technika okos használatára. Ezen szeretnénk változtatni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában