Helyi közélet

2019.03.20. 12:22

A játék valósággá válik

Nyíregyháza - Az Etikettben a színház biztonságos közege semmivé lesz.

Nyíregyháza - Az Etikettben a színház biztonságos közege semmivé lesz.

Különleges élményt ígér március 28-án a Stereo Akt Etikett című előadása a Móricz Zsigmond Színházban, a szereplőket ugyanis másképpen halljuk majd, mint ahogyan megszokhattuk. A két szereplőt, Boross Martint és Julia Jakubowskát úgy figyelhetjük, mintha egy terrárium üvegén belül léteznének. Egy titokzatos hang utasításait követjük, aki segít olyannak lennünk, amilyennek szeretnénk, hogy mások lássanak, és amilyennek magunkat szeretnénk látni – csakhogy a hang gyakran tévútra visz.

Az előadásról a www.potszekfoglalo.hu ezt írta: a Stereo Akt kiléptet „az alól a belső vagy épp felettes énünktől származó hang alól, amelyre aztán rámosolyogva megszülethet az egészséges távolságtartás a saját elvárásainktól, magunkra kényszerített szabályainktól.”

Nem halljuk, csak látjuk

A www.prae.hu-n Kiss Csaba így fogalmazott: „az Etikett egy színpadi természetfilm és divatbemutató, amely során kéjelgés, zabálás, toporzékolás és párviadal útján tanulunk rendesen szorongani, viselkedni, megfelelni – a legnagyobb szintű politikai korrektség és illendőség mellett. Megfigyelt alanyaink szavát nem halljuk, csak a mozdulataikat látjuk. A hangtalan sírásukat, néma üvöltésüket. De nem maradunk le semmiről, mert a Pilóta gondoskodik rólunk és mindent hallhatóvá tesz számunkra a saját rádiós rendszerén, a nézők fejhallgatóján keresztül. De vajon biztos, hogy mindenki ugyanazt hallja? A Stereo Akt soha nem hagy pusztán nézni. Kérdez tőled. Vájkál benned. Cselekedtet. … Az Etikettben az ember voltunkból eredő tökéletlenségekről van szó, amelyeket a néző szerepébe bújva elrejtünk. A kérdések azonban előhozzák őket. A színház biztonságos közege semmivé lesz, a játék valósággá válik. Ettől lesz igazán izgalmas a helyzet.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában