Helyi közélet

2019.03.29. 20:21

A szakiskola fél évszázados fennállását ünnepelték

Nyíregyháza - Ötvenéves lett a nyíregyházi Wesselényi Miklós szakiskola és szakgimnázium.

Nyíregyháza - Ötvenéves lett a nyíregyházi Wesselényi Miklós szakiskola és szakgimnázium.

Filmszalagként kifüggesztett képek az elmúlt ötven évből. Megannyi elkapott pillanat, amely tökéletesen visszaadja a szemlélőnek egy iskola fél évszázados történetét. Aztán hirtelen felcsendül egy klasszikus sláger, és megjelenik egy fiatal lány a ’60-as éveket idéző ruhában. A résztvevőknek automatikusan táncra perdül a lába, sorra jönnek az ismert magyar és külföldi számok, s közben az évtizedre legjellemzőbb öltözékben lejtenek fel-alá a fiúk és lányok. Majd egy egykori diák, Buszlai János áll színpadra, akinek szóló énekét a wesselényis tanári kar kíséri. Így teremtették meg a kezdő hangulatot pénteken a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának 50. születésnapjához.

A szellemiség a minden

– Az egyik unokabátyám a ’70-es évek elején itt tanult. Akkoriban indult el a 107-es, ahogy akkor hívták. Egy összetartó diáktársaság verődött itt össze, és fogalom volt a repülőhídon túl, hogy milyen színvonalas képzés folyik ebben az intézményben. A szakképzés fellegvára volt a Wesselényi, mert egy iskola nem a falai által válik ismertté, hanem a szellemisége teszi azzá! – kezdte beszédét dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki egyúttal elárulta: amennyiben a parlament elfogadja tavasszal a javaslatot, a továbbiakban nem szakképzés, hanem technikus képzés lesz hazánkban.

– A családom nagy része szakmunkás körökből került ki, úgyhogy tisztában vagyok azzal, mit jelent a szakmunka. Tudom, hogy ezeket az embereket meg kell becsülni, s ez a fajta képzés jelenti a humán építés alapját. A hátam mögött pergő filmszalag jelképezi az idő múlását, az állandóságot és az iskola megtartó erejét. Történészként kívánom, hogy sokszor ötven évet tudhasson még maga mögött a Wesselényi – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Beszédes történelem

Az intézmény önálló története egy különválást követően, 1969-ben kezdődött. Öt évvel később költözött jelenlegi helyére, a frissen felhúzott épületbe. Ismételten öt év elteltével átadták az intézményhez tartozó kollégiumot és tanműhelyt. Az iskola területén 2010-ben sportcsarnokot létesítettek.

A fejlődés az oktatásban is folyamatos volt: a szakmunkásképzés szakközépiskolai és technikusi képzéssel bővült, beindult az érettségire felkészítő felnőttoktatás. Az iskola rendkívül színes képzési palettával rendelkezik, a tanulók elsajátíthatják többek között az elektrotechnika-elektronika, az informatika, a gépészet, a könnyűipar, a faipar és vegyipar tudásanyagát is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában