Helyi közélet

2019.03.17. 09:25

A tavasz jele: nyitnak a horgásztavak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az időjárás még közbeszólhat, hiszen a szeles, hideg időjárást nem szereti a horgászok többsége.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az időjárás még közbeszólhat, hiszen a szeles, hideg időjárást nem szereti a horgászok többsége.

Bár a naptár már márciust mutat, fázósan húzzuk össze magunkon a kabátot. Ez persze már nemigen riasztja vissza a horgászok többségét. Összeállításunkban annak jártunk utána, a horgásztavak várják-e már a vendégeket.

Telepítettek a napokban

– Tulajdonképpen a fagyos időjárás jelentette a téli szünetet, a jég elolvadása után februárban már nyitottunk is – mondta el érdeklődésünkre Verba Sándor. – Verba-tanya horgásztavába a napokban 8 mázsa pontyot telepítettünk, 7–15 kilogrammos halak kerültek a vízbe. A kállósemjéni Kereszttó-horgásztó majd csak április közepén nyit ki.

– A tó északi része bővült másfél hektárral, még be kell szereznünk a szakhatósági engedélyeket. Remélhetőleg április közepére már minden irat meglesz a nyitáshoz – tájékoztatta lapunkat Csoma Zsolt, a tó tulajdonosa.

A penyigei horgásztó februárban kinyitott, s azóta folyamatosan üzemel. Mint Orosz András tógazdától megtudtuk, a húsvét előtti hétre tervezik a tavaszi pontytelepítést. A parton található büfében lehet megváltani a napijegyet, három faházban pedig szálláslehetőség is van a messzebbről érkező horgászoknak.

A nyírpazonyi Pazonyi Horgásztanya a múlt héten szombaton és vasárnap már kinyitott, folyamatosan pedig március 15-től lesz nyitva. Igaz, mint Petrilla Csaba tulajdonos hozzátette, sok múlik az időjáráson, mert a hideg, szeles időben a horgászok inkább otthon maradnak. Tavaly összesen 20 mázsa halat telepítettek a vízbe, a pontyok 8–19,8 kg súlyúak voltak.

A mostani hosszú hétvégére kinyitja kapuját az Orosi-tó, de a folyamatos mindennapos nyitva tartás a jövő héten, március 23-án kezdődik – tájékoztatta szerkesztőségünket Hódi László tulajdonos.

Az Erdélyi-major horgásztava márciusban a pénteki, a szombati és a vasárnapi napokon várja az érdeklődőket, a mindennapos nyitva tartás április 1-jén kezdődik – tudtuk meg Erdélyiné Széplaki Zita tulajdonostól, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt szombaton a halneveldéből 15 mázsa – átlagban 2,5 kilo­gramm súlyú – pontyot telepítettek a tóba. Az áttelepítést most szombaton is folytatják.

Pisztráng, domolykó

Az egykori Kabalási-horgásztavat ma már Kabalási Pergető Paradicsomnak hívják. Mint Szekeres Sándor tógazda elmondta, ezen a héten pénteken, szombaton és vasárnap is nyitva lesznek, de a többi hétvégeken csak szombaton és vasárnap. Talán májusban lesz lehetőség arra, hogy a hét többi napján is mehessenek a horgászok pergetni többek között pisztrángra, domolykóra, balinra.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában