Helyi közélet

2019.03.10. 18:44

Aktuális kerti teendők: ébresszük fel a rózsát

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni, a lombmaradékot vigyük a komposztra.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni, a lombmaradékot vigyük a komposztra.

A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük – akkor megfelelő az időpont, ha virágzik az aranyfa ­(Forsythia). A fűmagvetéshez előkészíthetjük a talajt.

Levegőztessünk!

Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól”. Különben a fű rothadásnak indul. Csak az első nyírás után végezzük el a levegőztetést, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek. A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk. Nem feltétlenül szükséges a tavaszi nagytakarítás a kertben. A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni. A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb – védelmet nyújt a hasznos rovaroknak. Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajtáshoz – így erősebb hajtásokat hoznak.

Terítsük szét!

A balkonnövények, dézsás és cserepes növények átültetése. Ha nem kell átültetni, akkor 1-2 centi friss földet helyezzünk rá. Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra (kb. 2-3 centiméter vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be (gereblyével vagy talajlazítóval). Vetés a szabadba: spenót, zöldborsó, sárgarépa, hónapos retek, hagyma, tépősaláta, petrezselyem. Gyomnövények: a vetés után elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül el kell távolítani.

Edenkert.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában