Helyi közélet

2019.03.15. 14:42

Büszkék lehetünk hőseinkre

Nyíregyháza - Az 1848/49-es szabadságharcnak volt egy ízig-vérig szabolcsi legényekből álló alakulata is.

Nyíregyháza - Az 1848/49-es szabadságharcnak volt egy ízig-vérig szabolcsi legényekből álló alakulata is.

– Történelemtanárként fontosnak tartom, hogy ahol a tananyag lehetővé teszi, felhívjam a diákjaim figyelmét a helyi eseményekre. Ez így van az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tanítása során is – mondta lapunknak Ilyés Gábor helytörténész, a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola pedagógusa.

A vármegye saját költségén állította ki ezt a zászlóaljat." Ilyés Gábor

Győzni vagy halni

– A történelemkönyvek beszámolnak Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál tetteiről, hiszen többek között ők voltak a 171 évvel ezelőtt Pesten kitört forradalom hősei. Általában róluk szólnak az emlékező műsorok is. Tanítjuk Kossuth Lajos és Bem apó hazánkért tett nemes cselekedeteit, emlékezünk az aradi vértanúkra, de nem beszélünk se Benczúr Miklósról, se Szénfy Gyuláról, se a Kralovánszky családról, se Répásy Mihályról és még sorolhatnánk. Pedig ők is hősök voltak, a szabadságharc megyebeli hősei.

Büszkék lehetünk arra, hogy a szabadságharcnak volt egy ízig-vérig szabolcsi legényekből álló alakulata is. E sok hősies tettet végrehajtó honvédzászlóalj a 48-as sorszámot viselte és zászlójuk szalagján büszkén lengett a felirat: „Szabolcs a hazáért! Győzni vagy halni!”. A vármegye saját költségén állította ki ezt a zászlóaljat Patay István parancsnoksága alatt. E zászlót aztán Rakovszky Sámuel ezredes a testére csavarva csempészte haza a komáromi várból, hogy évekkel később a megyei múzeum féltett relikviája legyen – mondta el Ilyés Gábor.

- LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában