Helyi közélet

2019.03.03. 09:06

Citromfát is nevelget az újfehértói kiskertjében

Újfehértó - Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni.

Újfehértó - Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni.

Mint azt megtudtuk: a citromfát haszonnövényként igen régen termesztik Európában, mégpedig időszámításunk szerint 700-tól: az arab kereskedők közvetítésével jutott el Európába, ahol a mediterrán vidékeken voltak számára kedvezőek az éghajlati és időjárási viszonyok, így máig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban termesztik. Ezeken a helyeken a szabadban tartható egész évben, és egy kifejlett példány akár 6 méterre is megnőhet. Virágai fehér, ötszirmú, igen illatos virágok, lombozata örökzöld.

A citromfa gondozása

A magyarországi nyarak is lehetővé teszik, hogy citromfát neveljünk, csak a téli elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Nyáron kitehetjük a kertbe, az erkélyre napos helyre. Ültessük dézsába, nagyobb virágcserépbe, hogy könnyen tudjuk mozgatni. Válasszunk számára jó minőségű virágföldet, elsősorban kötöttebb földet részesítsünk előnyben, és ha tehetjük, minden tavasszal trágyázzuk meg lótrágyával, mert ez elősegíti a virágképződését. Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, a téli időszakban elegendő hetente egyszer meglocsolni. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert a növény könnyen elpusztul, ha sokáig áll a cserepében vagy az alatta lévő tálkában a víz. A fiatalabb növényeket évente ültessük át, az idősebbeket elegendő két-három évente tavasszal, amíg nem fejleszt hajtásokat.

A citromfa metszése

A citromfát február-március hónapokban metszhetjük, amikor a hajtásképződés még nem indult be. Először is távolítsuk el a sérült, beteg, elhalt részeket, hajtásokat. Mindig figyeljünk a helyes koronakialakításra, távolítsuk el a lefelé hajló vagy befelé nyúló, és a többit keresztező ágakat. A meglévő ágakat metsszük vissza 5-6 centiméterre a hajtáscsúcstól, úgy, hogy több hajtáskezdemény maradjon rajta. Levághatjuk a régi, elöregedett leveleket is, így több hajtásra buzdítjuk, de a fiatal leveleket hagyjuk a növényen.

A citromfa teleltetése

Ősz végén, mielőtt beköszöntenek az első fagyok, teleltetni visszük a növényt. Legjobb, ha 6-8 °C-os helyiségben telel, de a hőmérséklet ne menjen 15 °C fölé. Nagyon fontos, hogy télen is elegendő fényt biztosítsunk a növény számára, és párásítsunk is körülötte. Jó, ha tudjuk, hogy a citromfa a nem megfelelő téli körülményekre (például nincs elég fény, meleg a levegő, száraz a levegő) a levelei lehullatásával válaszol.

Némi téli levélhullás ugyan természetes folyamat, de a rossz körülmények miatt a citromfánk akár teljesen fel is kopaszodhat. Fontos, hogy ebben az esetben se dobjuk a komposztra a növényt, hiszen tavasszal újra ki fog hajtani. Télen ne tápozzuk, és az öntözési adagokat is csökkentsük minimálisra, épp csak annyit öntözzük, hogy ne száradjon ki a növény. Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni. Az első hajtásokat érdemes visszametszeni, így nyárra sűrűbb lombozatot fog fejleszteni. A citrom magjait áztassuk be egy-két napra vízbe, majd ültessük el őket laza földbe. A cserepeket tartsuk melegen és nyirkosan. Meglehetősen egyenlőtlenül csíráznak, ezért legyünk nagyon türelmesek. Ha a növénykék már elég nagyok, ültessük át őket kötöttebb földbe.

A citromfa érzékeny a túl­öntözésre, ez a pusztulását is okozhatja, hiszen megtámadhatja a gyökérgolyva. Ha meleg helyen (pl. lakásban) teleltetjük, akkor pajzstetvek jelenhetnek meg a levelein és a szárain, ilyenkor elkerülhetetlen a vegyszeres permetezés – tájékoztatta lapunkat File Lajos.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában