Helyi közélet

2019.03.21. 15:41

Egészségdélelőtt a Zrínyiben

Nyíregyháza - Szűrővizsgálatok, vitaminszintmérés, előadások – minden az egészség megőrzése érdekében.

Nyíregyháza - Szűrővizsgálatok, vitaminszintmérés, előadások – minden az egészség megőrzése érdekében.

A villámdiagnosztikai eszköz már önmagában is felkeltette a diákok érdeklődését, dr. Csurka Anett szakgyógyszerész pedig készségesen elmagyarázta: működésének lényege, hogy a test elektromos és mágneses rezgéseit meghatározott meridiánpontokon mérve kideríti, hogy abban a pillanatban mekkora mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben az egyes vitaminok.

Aztán pillanatok alatt kiderült, hogy az ideális 100 százalékhoz képest mekkora a C-vitamin és a magnézium szintje a felnőtteknek, illetve a vizsgálatra jelentkező zrínyiseknek. Volt, aki elégedetten állt fel az asztaltól, volt, akinél azt mutatta a készülék, szüksége van egy kis utánpótlásra. A szakgyógyszerész megnyugtatott mindenkit, mindkettő könnyen pótolható.

Drogok, fogak, gyógyszerek

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban hagyomány, hogy minden évben megrendezik az egészségnapot, amikor szűrővizsgálatokkal és előadásokkal színesített programmal sokat tesznek annak érdekében, hogy a fiatalokban kialakuljon az egészségtudatos életmód.

– Fontosnak tarjuk, hogy diákjainknak prevenciós céllal szervezzünk előadásokat és interaktív foglalkozásokat. A szakemberektől hallott hiteles és pontos információk segíthetnek abban, hogy tanulóink felelősségteljesebben gondolkodjanak a jövőben az egészségükről – emelte ki Huszárné Kárád Ibolya intézményvezető.

Szerdán délelőtt az első előadó dr. Pollák Csaba pszichiáter főorvos volt, előadásában az alkohol és a drogfogyasztás egészségkárosító hatásairól beszélt, majd dr. Sánta Antal fogszakorvos a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Eddig nem is hallottam az ivás aranyszabályáról – jegyezte meg a teremből kifelé menet az egyik diák. Társával a pszichiáter főorvos előadásának azt a részletlét taglalták, amikor elhangzott, ha már inni kell, mire figyeljenek a fiatalok. –„Egy buliba egyet”, azaz ne keverjük az italokat, s minden pohár után várni kell 30-45 percet – idézték fel a hallottakat. Valaki azt kérdezte a mellette igyekvőtől: szerinted tényleg egymillió alkoholista van az országban?

A harmadik előadó, Árvai Gabriella negyedéves gyógyszerészhallgató visszatért régi középiskolájába, s stílusosan, dióhéj helyett egy kapszulában foglalta össze a gyógyszerszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Arra a kérdésre, hogy készül-e valaki gyógyszerész pályára Kovács Tamás nyújtotta fel a kezét. A 10-es diák kérdésünkre elmondta: gyógyszerész vagy vegyészmérnök szeretne lenni, de még nem döntött. Szeretem a kémiát és a biológiát, azzal, hogy kutatásokban, gyógyszerfejlesztésekben lehet részt venni, nemcsak érdekes, hanem fontos is, mert másokon, másoknak tudunk ezzel segíteni – fogalmazta meg, miért ez a két hivatás érdekli. Az egészségnappal kapcsolatban megjegyezte: szükség van az ilyen rendezvényekre, mert megtudhatják, hogyan vigyázhatnak ez egészségükre, illetve hogyan gyógyulhatnak meg, kitől kérhetnek segítséget.

Évente egyszer

Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus „ideiglenes” rendelőjének ajtaján is sokan kopogtattak be. A szakember anyajegyvizs­gálatot végzett. A melanóma, ami egy rosszindulatú daganatos megbetegedés a meglévő anyajegyekből a test bármely területén kialakulhat, nap­égés, szolárium vagy krónikus irritáció hatására, sokszor azonban minden előzmény nélkül, ép bőrön jelentkezik.

– Évente egyszer mindenképp érdemes elmenni egy szűrővizsgálatra, akkor pedig feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, ha az anyagjegyen elváltozást tapasztalunk – hangsúlyozta a bőrgyógyász, s megtudtuk: délelőtt egyetlen olyan esetet talált, amikor további vizsgálatokat javasolt.

Természetesen most sem maradt el a vérnyomás- és vércukormérés. Óra előtt, közben, előadás előtt vagy után sokan huppantak le a székre, s érdeklődve figyelték, mit mutatnak a számok. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársai pedig a szakszerű újraélesztést mutatták be az érdeklődő középiskolásoknak, de a sebkötözés szabályait is megismertették az érdeklődőkkel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában