Helyi közélet

2019.03.30. 17:49

Egyre veszélyesebb a kibertér

Nyíregyháza - Az internetelérés egyre olcsóbb és egyre szélesebb körben terjed, ami veszélyeket is hordoz magában.

Nyíregyháza - Az internetelérés egyre olcsóbb és egyre szélesebb körben terjed, ami veszélyeket is hordoz magában.

Dr. Kovács László dandártábornok a 21. század legújabb harcászati módszeréről, a kibertámadosokról tartott érdekfeszítő előadást a Nyíregyházi Egyetemen. A téma súlyát és aktualitását jól jellemezte, hogy az oktatási intézmény A épületének második emeleti előadóterme zsúfolásig megtelt. A Magyar Honvédség Kibervédelmi Szemlélőségének vezetője bevezetőjében rámutatott: a világon több mint 7 és fél milliárd ember él, ezek több mint fele városban, így mindennapi életükben nélkülözhetetlen szerepet játszik az infokommunikáció, az internet és a digitalizáció.

Nem csoda, ha felütik a fejüket a láthatatlan kiberbűnözők és hacke­rek." dr. Kovács László

Láthatatlan bűnözők

– Négymilliárd ember használ okostelefont, nem csoda, ha felütik a fejüket a láthatatlan kiberbűnözők és hacke­rek, akiknek létezéséről az átlagember keveset tud – fogalmazott dr. Kovács László, aki szerint az internetelérés egyre olcsóbb és egyre szélesebb körben terjed, legyen szó Afganisztánról, Afrika közepéről vagy Nyíregyházáról. Mondandóját számadatokkal is alátámasztotta: 2011-hez képest 2013-ra az egy másodperc alatt létrehozott Twitter-bejegyzések száma megháromszorozódott. – A rohamosan bővülő felhasználói kör, a tömeggyártás miatt egyre olcsóbb, ezzel párhuzamosan egyre kevésbé biztonságos infokommunikációs eszközök – legyen szó okostelefonról, okostévéről vagy okosporszívóról – miatt a kiszolgáltatottságunk is növekszik – állapította meg a dandártábornok, aki hozzátette: nem minden ország érdeke a feltörhetetlen kódok megalkotása, a kibervédelem erősítése és az ezzel kapcsolatos kutatások finanszírozása.

Aki végighallgatta dr. Kovács László előadását, az leszűrhette: ahogy a hagyományos háborúk finanszírozása a hadiiparnak, úgy a kibercsatározások is pénzt hoznak a hackerek, illetve az adathalászatban, a megfigyelésben érdekelt gazdasági csoportok konyhájára.

- TG -


Robbantás a maratonon

Az előadáson elhangzott: Kínában cenzúrázzák az internethasználatot, nem véletlen, hogy a Google kivonult az országból. Dr. Kovács László beszélt arról is, hogy Észtország volt az első állam, melyet kibertámadás ért (2007-ben), több napig nem volt elérhető a világháló, de érintette a 2013-as bostoni maratonon történt robbantás és az internetes bombakészítés szomorú összefüggéseit is. Lapunk egy későbbi számában ezeket is részletesen kibontjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában