Helyi közélet

2019.03.03. 10:30

Határon túli együttműködés

Nagykároly - Aktív résztvevője volt a konferenciának Németh Sándor baktalórántházi családi gazdálkodó is.

Nagykároly - Aktív résztvevője volt a konferenciának Németh Sándor baktalórántházi családi gazdálkodó is.

Több száz résztvevővel egy nagyszabású gazdasági fórum keretén belül tárgyalta a jövendőt a romániai Szatmár és Bihar megyei gazdatársadalom az egyik nagykárolyi patinás fogadóban.

Innovatív beruházások

Nagykároly város polgármestere méltó helyet adott a magyar kormány által „lelkesített” pályázatokat váró vidéki embereknek gazdaságaik innovatív beruházásaihoz.

A tanácskozáson szó esett a közös, határon innen és túli exportképes élelmiszer-gazdálkodásról, a több millió eurós, részben vissza nem térítendő vagy kedvező kamatozású, rövidebb és hosszabb törlesztési idejű hitelekről. Ezek az elérhető közelségbe kerülő pénzeszközök hozzájárulhatnak a régió gazdasági vállalkozásainak fejlesztéséhez.

Hasznos tapasztalat

Meghívott vendége, és ezzel párhuzamosan aktív résztvevője volt a nagykárolyi gazdasági konferenciának Németh Sándor baktalórántházi családi gazdálkodó és dr. Ratkos József, a Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, Termelők Klasztere elnöke is, aki nagyon sok tapasztalattal tért haza a tanácskozásról.

– A rendezvény résztvevői, a magyar konzulátus tagjai, a parlamenti képviselők a jövőbeni együttműködési lehetőségekről értekeztek, majd sok fiatal gazdálkodó nevezte meg a jövő zálogaként a jó minőségű vetőmagvakat, a modern növényorvoslási technológiákat, a termékfeldolgozás optimális műszaki üzemsorát, s a rendelkezésre álló különböző piaci lehetőségek kiaknázását. Az előadók kihangsúlyozták a rövid ellátási lánc végén található vidéki és városi emberek élelmiszer-ellátásának fontosságát, az egymás gondjainak enyhítését szolgáló termékek cseréjét, a boldogulás alapjaként pedig a határ menti, magyarlakta területek és az anyaország műszaki és biológiai termékkínálatának kölcsönös érdekeltségét nevezték meg – tudta meg lapunk Ratkos Józseftől.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában