Helyi közélet

2019.03.07. 13:13

Ketyeg az időzített gomba Nagykállóban

Nagykálló - A hátrányos helyzetű családokat is szeretnék bevonni a termesztésbe.

Nagykálló - A hátrányos helyzetű családokat is szeretnék bevonni a termesztésbe.

Egy 10,6 milliárd forint (ebből 2,6 milliárd forint egy egyedi kormánydöntésnek köszönhető, illetve két uniós vidékfejlesztési pályázatot is elnyertek a tulajdonosok) összértékű beruházás keretében a Fungaria Bio Zrt. egy komposztgyártó, gombatermesztő és -feldolgozó üzemet hoz létre Nagykállóban – hangzott el szűk egy esztendeje, tavaly áprilisban. A komplexum európai mércével is egyedülálló lesz mind termesztéstechnológiai, mind pedig környezetvédelmi szempontból – fogalmazott akkoriban Varga László projektvezető, akinél afelől érdeklődtünk, hogyan is áll jelenleg az egy éve beharangozott beruházás.

Oktatóbázis is épül

A komplexum Nagykállótól keletre, egy 18 hektáros ingatlanon terül majd el. Felépül egy alapanyag-tároló depó, egy komposztüzem, 60 darab termesztőház, egy feldolgozó- és csomagolóüzem, egy letermett komposztot továbbfeldolgozó, egy oktatóbázis és egy kutatólabor is. – Mi az integrációban gondolkodunk: azon kívül, hogy felveszünk 280 új munkatársat, a környékbeli, köztük a hátrányos helyzetben élő családokat a gombatermesztésbe is szeretnénk bevonni – emelte ki Varga László, aki hozzátette: a csiperkegombán kívül szinte minden gombafajjal foglalkoznak majd.

– Jelenleg is dolgozunk a terület kialakításán, hamarosan elkezdődik az engedélyeztetés, a tényleges beruházás és az építkezés nyár végén indulhat el, az átadást pedig 2020 nyarára-őszére tervezzük. Ezt persze nagyban befolyásolhatja az építőipari helyzet aktuális alakulása. Több önkormányzattal is kapcsolatban állunk, én magam többek közt Beregdarócon, Tiszabezdéden és Nyírbogáton is jártam azért, hogy tárgyaljak a polgármesterekkel a munkaerő kérdésében. De felvettük a kapcsolatot a megyei roma kisebbség vezetőségével is, akik egy előzetes felmérés alapján, már most több mint 100 roma család részvételi szándékát jelezték az integrációban – tudtuk meg Varga Lászlótól.

TG


Jó hír a termesztőknek

Aktuális és örömteli hír a gombatermesztőknek: egyszerűbbé vált a gomba-fóliasátrak felépítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály-módosításnak köszönhetően.

A kamara gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak azzal a jelzéssel a köztestülethez, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztéshez szükséges fóliaházakat ne az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok, hiszen ez megnehezíti a tervezési-kivitelezési munkálatokat – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hivatalos honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában