Helyi közélet

2019.03.02. 09:50

Kutatók beszélnek a hitről

Nyíregyháza - A hittudomány számos területén végzett kutatásaikat mutatják be a doktoranduszok.

Nyíregyháza - A hittudomány számos területén végzett kutatásaikat mutatják be a doktoranduszok.

Papi ingek és talárok suhogtak az elegánsan felöltözött, öltönyös férfiak és kosztümös nők között. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola termében már gyülekeztek a résztvevők, a vetítők és hangfalak beizzítva várták a XI. Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciájának kezdetét. A pénteki megnyitó után a résztvevők elkezdték a konferenciát, amely egész hétvégén tart. A kutatók különböző szekciókban, többek között Szisztematikus Teológiai Szekcióban, Szentírástudományi Szekcióban, Vallástudományi Szekcióban, valamint Egyházjogi Szekcióban ismertették, illetve ismertetik kutatásaik eredményeit.

Támogatni kell a kutatói pályán lévő fiatalokat és doktoranduszokat." dr. Véghseő Tamás

Hagyomány és támogatás

A megnyitón elsőként Kiss Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának elnöke mondta el gondolatait: – Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy immár harmadik alkalommal nyithatok meg egy majdnem tízéves múltra visszatekintő tudományos konferenciát. A féléves hosszú előkészítés után szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik már nem először tüntetnek ki bennünket a bizalmukkal. Igyekeztünk idén is olyan szakmai környezetet biztosítani annak a 65 kutatónak, ahol az előadások és az azt követő szakmai viták a kérdés kutatása mellett a tudományos kapcsolatépítést is elősegítik.

– Intézményünkben a doktoranduszkonferenciáknak már komoly hagyománya van. Nagyon fontosnak tartjuk a kutatók utánpótlásának a segítését, hiszen saját intézményünk szempontjából is ennek kiemelt jelentősége van. Támogatni kell azokat a fiatalokat, akik kutatói pályájuk elején vagy doktoranduszképzésük közepén járnak – jelentette ki dr. Véghseő Tamás, Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora.

Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnökségének általános elnökhelyettese kihangsúlyozta, hogy szerinte ez a konferencia a kutatási eredmények megosztása mellett remek lehetőséget kínál a közösség formálására is.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita hozzátette, hogy ámulatba ejti a hittudomány széles palettája, majd egy-egy imát elmondva megáldotta az eseményt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában