Helyi közélet

2019.03.06. 17:26

Nagy lehetőségek előtt áll Kisléta

Kisléta - A község közel 200 millió forintot kapott bérlakásépítésre, s ugyanennyit a hátrányos helyzetűek képzésére.

Kisléta - A község közel 200 millió forintot kapott bérlakásépítésre, s ugyanennyit a hátrányos helyzetűek képzésére.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye abba a régióba tartozik, ahol jócskán vannak még hátrányos helyzetű települések. Mivel igen eredményesen pályázik az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) elnyerhető forrásaira, tekintélyes összegeket használhat fel a szociális segítségnyújtásra és felzárkóztatásra szánt milliárdokból – nyilatkozta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, aki szerdán Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárral, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselővel és Pénzes Sándor településvezetővel közösen számolt be Kislétán a községben (is) zajló komplex telepprogram előrehaladásáról.

Nincs lakbér, csak rezsiszámla

– Nagy lehetőségek előtt áll Kisléta: közel 200 millió forintot nyertünk szociális bérlakások építésére, egy Csillagpont (szegregátumban élők mosodája – a szerk.) és egy közösségi ház létrehozására – kezdte Pénzes Sándor. – Tehát hét épületről van szó, az öt bérlakásba szegregátumban élő, többgyermekes, rászoruló, de magukért tenni akaró családokat szeretnénk beköltöztetni, akik a velük szemben támasztott feltételeknek és kötelezettségeknek megfelelnek. A lakóktól 5 évig nem kérünk lakbért, csak a rezsiköltséget kell kigazdálkodniuk.

– A fejlődés, felzárkózás, sikeres elhelyezkedés alapja az oktatásban rejlik, ezekre további mintegy 200 milliós forrás áll rendelkezésünkre. A piacképes szakmát nyújtó, hároméves képzések tavaly októberben már megkezdődtek, egy hete pedig megtörtént az első kapavágás a település központjában, ahol az említett épületek év végéig felépülnek – mondta a polgármester.

Megtörhetik a generációs átkot

Országosan száz, megyénkben hét komplex telepprogram „fut”, a cél minden esetben ugyanaz: a hátrányok, szegregáció felszámolása, a hátrányos helyzetű térségek felemelése, mindez sokrétű segítséggel, jó szakemberek bevonásával és felelősen gazdálkodva a forrásokkal – tájékoztatott dr. Simon Miklós.

– Bár a döntések íróasztal mögött születnek, fontos, hogy személyesen, a terepen járva is meggyőződjünk arról, hogy pontosan hová, hogyan, mire költjük a fejlesztési pénzeket. Nyitottak vagyunk a visszajelzésekre, így például megfogadtuk azt az előremutató javaslatot, hogy ne csupán egyéneken, hanem családokon igyekezzünk segíteni. Fókuszban persze a kisgyermekekkel, akik célzott támogatásokkal, szemléletformálással, jó oktatást és nevelést kapva felnőttként képesek lehetnek kitörni a hátrányos helyzetükből – magyarázta Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában