Helyi közélet

2019.03.16. 17:15

Önismereti utazás prózában

Nyíregyháza - Szimbolikus játék a boldogság és szenvedés között vergődő emberről, vagyis rólunk.

Nyíregyháza - Szimbolikus játék a boldogság és szenvedés között vergődő emberről, vagyis rólunk.

Az önmagába néző ember örök kérdése: Ki vagyok én? Heidegger szerint saját ideánk formálása a magunkra eszmélés tényével kezdődik. Ha nem éljük meg saját pusztulásunk, elveszítjük az esélyét a tudatos létezésnek. Mégis; ki akarna önként és da­lolva szenvedni, ha boldognak is lehet látszani?

Egyre népszerűbb

Én, Torres – ez a címe annak a könyvnek, mely egy ismert fiatalember őszinte önvallomását tartalmazza. Nem, nem a híres spanyol focista, Fernando Torres a mű főszereplője, hanem a Magyarországon egyre népszerűbb énekest, Torres Dánielt hozza közelebb a rajongóihoz. Van belőlük bőven. Főleg a hölgyek körében, hisz az ecuadori származású művész egy tehetségkutató műsorban tűnt föl néhány éve, s azóta valódi tábora van karcos, funkys hangja, kisfiús mosolya, nyílt természete miatt. Már gyerekkora óta arról álmodott, hogy egyszer énekes lesz. 12 éves korában kapta élete első gitárját. Az első dal, amit megtanult eljátszani, az a Nothing Else Matters volt a Metallicától. Saját bevallása szerint ecuadori származása rengeteget segített neki, hogy a zenéhez közeledjen, mert teljesen más zenéken nőtt fel. Bohémságát vállalja, s általános műveltségét sem rejti véka alá, hiszen végzettsége szerint idegenvezető. Ismeri és szereti választott hazáját, Magyarországot, ahol koncertjein bejárja a kis falvakat éppúgy, mint a nagyvárosokat. Március 20-án Nyíregyházán láthatjuk őt egy kortárs darabban. A magát színészként is ki-kipróbáló énekes Kardos László egyfelvonásosában játssza a főszerepet, az élet nagy kérdéseire keresve a válaszokat: miért vagyunk, hová tartunk?

A Bűnbánat Dávid magányos önismereti utazásának története, mely során, paradox módon, képtelen egyedül célba érni. Azt is mondhatnánk: szerencsére.

Segítő nőalakok?

Vajon ki tud rajta segíteni? Egyáltalán, ki érti őt meg? Orsolya, a fiatal, pragmatikus, ám mégis bizonytalan, visszahúzódó nyelvész – aki folyvást a könyvekben keresi a válaszokat? Vagy Barbara sugárzó nőiessége, önbizalma és nyitott személyisége a nyerő stratégia a boldog és kiegyensúlyozott élet elérését illetően?

Akik Bűnbánó Dávidot, vagyis Torres Dánielt segítik útkeresésében, Cap Júlia színésznő és Básti Andrea, a József Attila Színház tagja, akik már korábban is vendégszerepeltek Nyíregyházán. Básti Andreát különösen szívébe zárta már a publikum a Film­szakadás című drámában, mely Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerelmét vitte színre. Most a Bűnbánat, főnév című darabban láthatjuk viszont március 20-án, szerdán 18 órakor a Városmajori Művelődési Házban. A darabot nem mellesleg Kardos László írta, Janik László rendezte, a fény- és hangtechnikáért pedig Szőke János felel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában