Helyi közélet

2019.03.30. 12:39

Rabok a festői környezetben

Nyíregyháza - A nyíregyházi mentőállomás hat irodahelyiségét festette ki öt fogvatartott önkéntes alapon.

Nyíregyháza - A nyíregyházi mentőállomás hat irodahelyiségét festette ki öt fogvatartott önkéntes alapon.

Hosszasan lehetne ecsetelni, hogy milyen pozitív üzenete van a jóvátételi programnak. A fogvatartottak saját elhatározásukból állhatnak egy nemes ügy mellé, felszabadultan dönthetnek arról, hogy önkéntes alapon kinek nyújtanak segítséget.

Példa lehet az ötlet

Pénteken délelőtt az Országos Mentőszolgálat nyíregyházi állomásának első emeletén jártunk, ahol javában létráztak, festettek, mázoltak a fogvatartottak az őrző szempárok kíséretében.

– Az az igazság, hogy amikor az országos központban értesültek a kezdeményezésünkről, először meglepődtek, de egyúttal hozzátették: ha megszervezzük és kivitelezzük, akkor példaként lehet beszélni az ötletről a mentőszolgálat berkein belül – jegyezte meg Ilyés György, az Országos Mentőszolgálat nyíregyházi állomásának vezető mentőtisztje. A festékszaggal keveredő kávéillatban hozzáfűzte: – Megkerestük a megyei büntetés-végrehajtási intézetet, ahol nyitott kapukat döngettünk, hiszen készségesen fogadtak bennünket. Miután konkretizáltuk az időpontot, beszereztük a szükséges eszközöket, ők biztosították az emberi erőforrást, ami hatalmas segítség nekünk.

A mentőötletre Drotár Zsolt, bv. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka azonnal reagált: – Intézetünkben a jóvátételi munkának nagy hagyománya van. Örömmel vettük a mentőszolgálat megkeresését, és a fogvatartottjaink közül öten vállalták, hogy részt vesznek az irodahelyiségek kifestésében. Korábban többek között a Ridens-iskolában, a megyeházán, a városházán, a Nyíregyházi Állatparkban és a Júlia fürdőben is festettek, takarítottak az önkénteseink.

Egyetlen percet raboltunk el Ősz Tibor idejéből, aki láthatóan nagy kedvvel kente a falat. A fogvatartottnak testhezálló volt a feladat: – Szobafestő a szakmám, tehát most azt csinálhatom, amihez értek. Korábban már Mátészalkán részt vettem a jóvátételi programban, és ezúttal is fontosnak tartottam, hogy segítsek a mentőszolgálatnak.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában