Helyi közélet

2019.03.28. 14:55

Sok ember élete megmenthető lenne

Nyíregyháza - A vastag- és végbélrák­szűrést 50 éves kor felett mindenkinek érdemes elvégeztetnie.

Nyíregyháza - A vastag- és végbélrák­szűrést 50 éves kor felett mindenkinek érdemes elvégeztetnie.

– Hazánkban a vastag- és végbélrák sajnos tabunak számít, amiről nem szeretünk beszélni, pedig ­kellene, mivel a betegséggel kapcsolatos hiányos vagy téves információk sokak életét követelik minden évben. Megfelelő tájékoztatással, időben elvégzett, megfelelő szűrővizsgálattal, illetve kezeléssel sok ember élete megmenthető lenne – hangsúlyozta szerdán a megyeszékhely szívében figyelemfelhívó „kék sétát” tartó Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke, Kovács Istvánné Mara.

Orvosok segítik a prevenciót

A civil szervezet vezetője elmondta: az adatok rendkívül elszomorítóak, hiszen évente közel 13 ezer új esetet regisztrálnak, e betegek kétharmada 5 éven belül életét veszti. A vastagbélrák a második leg­gyakoribb halálok Magyarországon.

– A szűrést 50 éves kor felett mindenkinek érdemes elvégeztetnie, ám jelenleg nincs szervezett szűrőprogram hazánkban a hosszú időn át tünetmentes betegség kimutatására. A leghatékonyabb módszer a kolonoszkópia, amitől érthető okokból sokan idegenkednek. Székletvérteszt otthon is végezhető, ám az eredmény kevésbé megbízható.

– Várhatóan ősszel átfogó szűrőkampány indul, elsősorban a legveszélyeztetettebb, 50–70 év közöttiekre fókuszálva – mondta Kovács Istvánné. Vassné Harman Gyöngyi, a város önkormányzati képviselője a közös pályázati lehetőségekre, az orvosok prevencióban és kezelésben betöltött értékes szerepére, illetve a több mint 30 éve működő egyesület segítő missziójának fontosságára hívta fel a figyelmet.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában