Helyi közélet

2019.03.30. 11:06

Szatmári fafaragók nyújtottak segítséget

Vásárosnamény - Szószékkoronával és egy szépen faragott hátlappal gazdagították a templomot.

Vásárosnamény - Szószékkoronával és egy szépen faragott hátlappal gazdagították a templomot.

Sződemeter aprócska, 1760-ban épített református temploma fölött igencsak eljárt már az idő, több tekintetben megérett a fejújítása, ami fokozottan igaz volt a szószékére is. Ebben a híres templomban keresztelte meg Kölcsey Ferencet 1790. augusztus 9-én Makódi Mihály tiszteletes, melyről anyakönyvi bejegyzés tanúskodik. Ezért is sietett a tasnádi egyházközség segítségére az első hívó szóra három ugyancsak szatmári fafaragó – csak a magyar határ innenső oldaláról –, akik nem csupán megajándékozták a templomot egy szószékkoronával és egy szépen faragott hátlappal, hanem a helyükre is tették ezeket.

Barátságok is szövődtek

Március 23-án indult el a kis kompánia – Jóni János, Baráth Sándor és Esze Géza fafaragók –, hogy Hamza Tiborral, az ottani egyházközség tagjával elvégezzék a szükséges munkálatokat. Illik elmondani, hogy a hátfal Jóni János keze munkáját dicséri. Igaz, hogy a szentséges katedra egyéb darabjai is felújításra szorulnának, de reméljük, hamarosan sor kerül ezekre is. Úgy értesültünk, hogy kellemes hangulatban telt a nap, ami arra is alkalmas volt, hogy barátság szövődjön a faragók és az egyház, illetve az erdélyi segítők között.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában