Helyi közélet

2019.03.11. 15:28

Töltőállomás a város szívében

Nyíregyháza - Öt frekventált ponton alakítottak ki elektromos autótöltőket Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Öt frekventált ponton alakítottak ki elektromos autótöltőket Nyíregyházán.

A Szabadság téren is megnyílt az elektromosautó-töltőállomás. A belvárosi parkoló sarkában alakította ki az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. azokat a helyeket, ahol a lemerülőfélben lévő járművek új erőre kaphatnak.

– Újabb jelentős állomáshoz érkeztünk. Arra törekszünk, hogy a városunk élhetőbb, zöldebb, energiahatékonyabb legyen, ebbe a programba tökéletesen beleillik ez a beruházás. Önkormányzatunk öt frekventált ponton biztosított helyszínt elektromos autótöltők létesítésére – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a hétfő délutáni ünnepélyes átadáson. Három helyszínen (Bujtos utca, Körte utca, Tavasz utca) 1-1 „AC” gyorstöltőt telepítettek, ahol töltőoszloponként egyidejűleg két gépjárművet lehet tölteni, a Dob utcán egy 22kW-os „DC” (villám) töltőoszlop található, itt egy gépjármű töltésére és parkolására van lehetőség, míg a Szabadság téri egy „DC” (villám) autótöltőnél egyidejűleg két gépjárművet tölthetnek fel.

Az újonnan telepített töltőkkel 12-re nőtt az elektromos autótöltők száma Nyíregyházán. A Korzó Bevásárlóközpont mélygarázsának -2. szintjén hat 22 kW-os AC töltő, és az egyik élelmiszer áruházlánc parkolójában egy 22 kW-os AC töltő működik.

– A gépjárműadóról szóló törvény szerint mentes a gépjárműadó alól a környezetkímélő gépkocsi, azaz az elektromos és hibrid gépjárművek. Nyíregyházán jelenleg ötvenhat ilyen gépjármű van, amelyből tisztán elektromos autó tizennégy. A mentességet adózó önkormányzati adóhatósághoz benyújtott gépjárműadó adatbejelentése alapján lehet biztosítani – közölte Kása Brigitta aljegyző.

A novemberi BM-adatok alapján 9113 zöld rendszámos autó van Magyarországon, ebből 4009 a tisztán elektromos.

– Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. a Nemzetgazdasági Minisztérium száz százalékos tulajdonában lévő társaság. Elektromos autók töltésére alkalmas berendezésekkel kell ellátnunk Magyarországot, mégpedig úgy, hogy teljesen bejárható legyen – jegyezte meg dr. Ugron Gáspár Gábor ügyvezető igazgató. – A Szabadság téri töltőállomás azért különleges, mert a megyei jogú városok közül itt létesült először, országszerte ilyen huszonöt lesz. Egyébként május végéig háromszázharminc elektromosautó-töltőállomás készül el, amiből kétszázhatvanötöt már elhelyeztünk. Nyíregyháza nem csupán turisztikailag vagy gazdaságilag erős, az e-autózás terén is előrelépett. Már csak emiatt is érdemes több időt eltölteni a dinamikusan fejlődő városban.

A városgondnok elégedett

– Nagyon jó a tapasztalatom az elektromos kocsikat illetően. Március 21-én lesz nyolc éves az a kínai gyártású autó, amit annak idején Szabados Lászlótól vettem át, aztán az önkormányzat lett a tulajdonos. Télen-nyáron használom a 40 km/h sebességre is képes, nyitott kocsit, ami egy töltéssel 50 kilométer megtételére képes. Környezetbarát, halk, szeretem vezetni – mondta el Bordás Béla, Nyíregyháza városgondnoka, a „golfautó” sofőrje.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában