Helyi közélet

2019.03.13. 14:59

Tudja, mit kell tennie a mi életünkért

Nyíregyháza - A túlélési esélyt akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést.

Nyíregyháza - A túlélési esélyt akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést.

Már középiskolás kortól alaptudás kellene, hogy legyen a szakszerű alapszintű újraélesztés. A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy mind több olyan helyzet van, ahol ez az egyszerű tudás igenis életet menthetne. Évente mintegy 25 ezren szenvednek Magyarországon hirtelen szívhalált, ám sajnos csak kevesebb mint 7 százalékuk éli túl ezt a katasztrófát.

– Az első fontos dolog, ami valóban sokak életét megmentheti, hogy képesek legyünk felismerni a keringés összeomlást, és ennek fennállása esetén rutinszerű legyen, hogyan kell ilyen esetben az újraélesztést végezni. A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását mellkasnyomással. Az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést. A keringés összeomlása esetén az esetek 90 százalékában felkészületlenségük és félelmük miatt meg sem próbál sok ember segíteni, így mire kiér a mentő, a keringés nélkül eltelt hosszú idő miatt a betegnek igen rossz esélye marad az életben maradásra. Mindezek miatt lenne nagyon fontos, hogy már az alapképzés része legyen ez a tudás, hiszen megfelelő képzés után már egy középiskolás is képes a tökéletes újraélesztést kivitelezni – mondta dr. Zima Endre habilitált egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társaságának vezetőségi tagja.

Ritmikus nyomás a mellkasra

– Fontos az is, hogy pontosan tisztában legyünk egyrészt azzal, hogy milyen rosszulléttel állunk szemben. Sport közbeni keringésmegállás oka idősekben leggyakrabban koszorúér-betegség, akut infark­tus lehet, fiatalokban általában veleszületett strukturális, szív­izom- vagy nagyéreltérés. Az infarktusnak tipikus (bár nem mindenkinél jelentkező) tünete a szorító mellkasi fájdalom, ami kisugárzik a karokba is, és megpihenéskor sem akar múlni a panasz. Az infarktus hátterében elzáródott vagy közel elzáródott koszorúér áll, oxigénhiányos állapot alakul ki a szívizom az ér által ellátott részében. Ilyenkor az elektromos jelvezetés megváltozása miatt ritkán, potenciálisan halálos kamrai tachycardia vagy kamrafibrilláció jöhet létre.

– Ugyanez alakulhat ki strukturálisan nem ép szívben, úgynevezett elektromos inhomogenitás talaján, fiataloknál stresszhelyzetben, nagy fizikai megterhelés kapcsán. Kamrai ritmuszavar esetén a szív vagy nem húzódik össze, vagy nagyon gyenge pulzust tud biztosítani, megáll a keringés, az illető eszméletét veszti, hirtelen összeesik. Ilyenkor minden perc számít, azonnali mentőhívásra van szükség. Ha eszméletvesztést észlelünk valakinél, azonnal kérjünk segítséget. A jelenlegi ajánlás szerint a vizsgálatoknak korlátozódniuk kell a légzés megfigyelésére. Amennyiben a beteg 10 másodpercen keresztül önmagától nem vesz levegőt, úgy kell tekinteni, hogy nincsen keringése, azaz haladéktalanul kezdjük meg az újraélesztést. Gyakoroljon ritmikus nyomást a mellkasra, kb. 100-120/perces frekvenciával, 5-6 cm mélységig lenyomva, majd felengedve a szegycsontot, a szegycsont közepére helyezett összekulcsolt kézzel – részletezte a kardiológus.

Nekünk is szükségünk lehet rá

Arra pedig Nyíregyházán is lehetőség van, hogy bárki laikusként elsajátíthassa a szakszerű mozdulatokat.

– Mindenki érdeke, hogy tudjon elsősegélyt nyújtani – jelentette ki Csikós Péter. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője egykori mentőtisztként is elhivatott abban, hogy az életmentő tudást minél többen megtanulják, s alkalmazni is merjék.

– Az utóbbi időben, köszönhető a médiakampányoknak, valamint a telefonos újraélesztésnek, amikor pontosan elmondják, mit és hogyan kell tenni, érzékelhető javulás, de elmaradunk Nyugat-Európától vagy a skandináv országoktól, ahol szinte mindenki tudja, hogyan kell segítséget nyújtani és ezt nem fél megtenni. Már annak is örülnék, ha az emberek megértenék: azzal okozunk bajt, helyrehozhatatlant, ha nem teszünk semmit. Az élet pedig bármikor hozhatja úgy, hogy nekünk lenne szükségünk egy laikusra, aki tudja, mit kell tennie a mi életünkért.

Az igazgatóság szervez is életmentő tanfolyamokat. Aki a 42/402-377-es, a központi ügyelet telefonszámán bejelentkezik, az szerdánként 14 órától részt vehet az oktatáson.

– Munkatársaimmal várjuk a jelentkezőket, de arra is lehetőséget adunk, hogy általános iskola felső tagozatában, illetve középiskolákban a helyszínen tanítsuk meg a szakszerű életmentést a diákoknak – jegyezte meg Csikós Péter, majd egy statisztikát is hozzátett: naponta 60-an halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalál miatt, pedig 60-70 százalékuk megmenthető lenne, ha a laikus életmentők azonnal megkezdenék a mellkasnyomást, s nem félnének attól, bajt okozhatnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában