Helyi közélet

2019.04.03. 09:31

Egyszerre van jelen a megyében a munkaerőhiány és a munkanélküliség

Nyíregyháza - Munkáltatói fórumra invitálta a megyei kormányhivatal a régió településvezetőit és vállalkozóit, illetve azokat, akiket érdekel a munkaerőpiac jelenlegi helyzete, alakulása. A konferenciára zsúfolásig megtelt a megyeháza díszterme, ami jól jelezte a téma súlyát és fontosságát.

Nyíregyháza - Munkáltatói fórumra invitálta a megyei kormányhivatal a régió településvezetőit és vállalkozóit, illetve azokat, akiket érdekel a munkaerőpiac jelenlegi helyzete, alakulása. A konferenciára zsúfolásig megtelt a megyeháza díszterme, ami jól jelezte a téma súlyát és fontosságát.

Megoldási lehetőségek

– A megváltozott munkaerőpiaci helyzet kezeléséért, további lehetséges megoldási lehetőségek felvázolásáért és azok megvalósításáért rengeteget tesz a kormányhivatal, azon belül is a foglalkoztatási főosztály. Az elmúlt években előállt egy addig nem tapasztalt helyzet: egyre több a munkahely, bővítenek a cégek, de ezzel párhuzamosan jelen van a munkanélküliség is – kezdte köszöntőjét Román István. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője szerint a pályakezdőkre, a 25 éven aluliakra az eddiginél is nagyobb figyelem irányul, a cél az, hogy ezen a korosztály képviselői mihamarabb állást találjanak maguknak. A kormánymegbízott hozzátette: tavaly október óta 3800-an helyezkedtek el az elsődleges munkaerő-piacon a megyében.

Jászai Menyhért a megyeszékhelyre irányította a hallgatóság figyelmét. Nyíregyháza alpolgármestere szerint a város büszke lehet az eddig elvégzett munkára, hiszen a legfrissebb felmérések szerint a folyamatosan csökkenő munkanélküliségi ráta közelít a 3 százalékhoz, míg az aktivitási ráta 70 százalékon alakul.

– Ez közel sem jelenti azt, hogy hátradőlhetnénk, de azt látjuk, hogy jó az út, amelyen elindultunk – mondta Jászai Menyhért. Szabó István megyei kitekintésbe kezdett, mikor úgy fogalmazott: egyre szorosabb a kapcsolat a megyei vállalkozások és a különböző szervezetek, önkormányzatok és foglalkoztatási paktumok közt.

Markánsabb igények

– Soha nem övezte még ennyi segítő eszköz, és soha nem volt még ilyen széles a munkaerőpiacra vezető út – húzta alá a megyei közgyűlés alelnöke, aki szerint a munkáltatói oldal egyre markánsabb igényeket fogalmaz meg, ezeket pedig a megyei paktumszervezet igyekszik kiszolgálni.

A munkáltatói fórumra Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára elfogadta a meghívást. Előadásában aláhúzta: ma Magyarországon 4,5 millió ember dolgozik, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék, a foglalkoztatási ráta pedig 70 százalék.

– Ez persze nem altathat el senkit, hisz az senki számára sem újdonság, hogy az országon belül hatalmas különbségeket, eltéréseket tapasztalunk. Ám ha már itt tartunk: azt is ki kell emelni, hogy ez nem egy speciális, magyaros sajátosság. Gondoljunk csak Szlovákiára, Olaszországra, de a berlini fal leomlása óta Németország sem tudta teljesen eltüntetni a területi különbségeket – hozott külföldi példákat az államtitkár.

Feloldani a kettősséget

Bodó Sándor a keddi fórumon kijelentette: fel kell oldani azt a kettősséget, mely a képzett munkaerő iránti kereslet ­növekedéséből és a munkaerőpiaci hátrányokkal küzdő álláskeresők jelenlétéből fakad.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában