Helyi közélet

2019.04.02. 12:25

Fészkelődik az áramszolgáltató

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja az E.ON.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja az E.ON.

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma.

– Az E.ON kiemelten fontosnak tartja, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki az élővilág számára – nyomatékosította Kőrösi Gábor, az E.ON szóvivője.

Javasolt helyszínek

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye országos viszonylatban is kiemelkedő a villamos hálózatra szerelt gólyafészektartók számában, körülbelül 850 eszközt szereltünk fel a megye területén mostanáig.

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve. Ők javasolták azt a 144 helyszínt, ahova az E.ON újabb fészektartókat helyezett el, és amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóiknak. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelméért a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel azért, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Gólyavédelmi program

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében munkatársaink a síkban elhelyezett kereszt­tartókat cserélik ki olyan háromszög elrendezésű tartókra, amelyekre a madarak kevésbé tudnak ráülni vagy beszorulni, így még a nagyobb testű madarak sem tudják a szárnyaikkal zárni az áramkört. A projekt során a gemenci árteret átszelő 3,5 km hosszú vezetékszakaszon 44 oszlopot építenek át a szakemberek.

Áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén esedékes az a gólyavédelmi program, melynek keretében madárbarát megoldások alkalmazásával építik át a szakemberek az oszloptranszformátorokat.

Veszélyforrás a madarakra

– Az év további részére is számos, a környezet megóvását célzó munkát tervez az E.ON. Az elmúlt év adatait elemezve 126 olyan konkrét hálózati helyet azonosítottak a szakemberek, melyek veszélyforrást jelentenek a madarakra. Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – az idén madárvédelmi szempontból biztonságosabbá teszik a szakemberek.

Az év második felétől olyan új típusú kereszttartókat használnak, amelyek a madarak számára a korábbiaknál sokkal biztonságosabbak – mondta Kőrösi Gábor.

A túzokokat is megvédik

Ősszel indul az a beruházás, melynek keretében 18 km-es szakaszon kerülnek a vezetékek földkábelbe Túrkeve–Dévaványa között – ez a térségben fészkelő túzokok megóvását szolgálja majd. A beruházás első lépéseként egy alállomást építenek át, majd a nagyszabású túzokvédelmi projekt folytatódik 2020–21-ben is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában