Helyi közélet

2019.04.08. 09:26

Hat év alatt nemhogy megfeleződött, hanem ütemesen és jelentősen kevesebb lett a bűncselekmények száma

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Farkas József: jelentős kockázat nélkül a megyében bűncselekményt nem lehet elkövetni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Farkas József: jelentős kockázat nélkül a megyében bűncselekményt nem lehet elkövetni.

– Minden szervezetnél fontos, hogy egy év zárásaként értékeljék, hogyan dolgoztak, mert lehet tanulni a hibákból, merítkezni, erőt gyűjteni az eredményekből. Mi magunk is megtettük ezt március elején az évértékelő és feladatmeghatározó állománygyűlésen, ahol az értekezlet elöljárója, dr. Kuczik János Zoltán rendőr dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes gratulált a megyei rendőr-főkapitányság elmúlt évi tevékenységéhez – mondta lapunknak Farkas József dandártábornok. A megyei rendőr-főkapitány beszámolt arról, hogy tavaly tovább folytatódott a korábbi évek kedvező tendenciája és a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban 8854 volt.

– Ezt akkor lehet igazán értékelni, ha elmondjuk: 2012-ben ez a szám 21 027 volt. Azaz hat év alatt nemhogy megfeleződött, hanem ütemesen és jelentősen kevesebb lett a bűncselekmény, ami jó a közrend és közbiztonság szempontjából, emellett pedig kellő garanciát ad arra, hogy több idő jusson a felderítésre, a folyamatban lévő ügyekre, és valóban minőségi munkát lehessen végezni – fogalmazott a főkapitány, és megjegyezte: Magyarország egyik legnagyobb megyéje a miénk, 229 településsel, így itt mindig zajlik az élet. Komoly szakmai eredmény, hogy 2012 óta sikerült az évi 10 ezer bűncselekmény alá kerülni, de sokat mond az is, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz képest is közel 20 százalékos csökkenésről beszélhetünk, és a különböző kategóriákon belül átlagosan 20-25 százalék (lopás, betöréses lopás, vagyon elleni bűncselekmények); míg a rablás 40 százalékkal lett kevesebb.

Bilincs lesz a vége

– Jelentős kockázat nélkül itt a megyében bűncselekményt nem lehet elkövetni – szögezte le Farkas József, elismerve: nem látnokok, és a leggondosabb, legprecízebb munka ellenére is lesz olyan jogsértés, amikor nem tudják megfogni az elkövetőket, de azokban a kiemelt súlyú, például ember­ölésben, élet- és vagyon elleni cselekményekben a kiváló nyomozáseredményességi és felderítési mutatók azt üzenik: „a zsiványoknak nem érdemes rosszban sántikálni, főleg nagy balhét csinálni, mert annak előbb vagy utóbb bilincs lesz a vége”. Szükség van a számok további mérséklésére, ám ehhez az is kell, hogy az emberek tudják, bárki lehet áldozat. Ennek tudatosításában van jelentős szerepe a bűnmegelőzési munkának – utalt egy másik szempontra a dandártábornok.

– Fontos, hogy mi milyennek érezzük a közbiztonságot – folytatta a főkapitány –, azonban ettől sokkal fontosabb, hogy a lakosok és az együttműködő partnerek milyennek érzik azt. Minden év végén az önkormányzatok kapnak egy kérdőívet, hogy milyennek tartják a településük közrendjét és közbiztonságát, min kell még fejleszteni, miként minősítik a kapcsolatot, mennyire segítőkészek a rendőrök, akkor és ott vannak-e, amikor, ahol lenni kell. Míg a bűncselekmények száma folyamatosan csökken, az önkormányzati kérdőív értéke folyamatosan emelkedik. Apró, lassú lépésekkel, de összességében 4,57 százalékos értéket kapott a megye, ami a jeles tartományba esik – mondta Farkas József. Ehhez kellett egy intézkedési kultúraváltás, amikor a rendőrség az együttműködést kereste a lakossági bizalom erősítésére helyezve a hangsúlyt.

– Az egyik legnagyobb erősségünk, hogy túl tudunk látni az adott őrsön, kapitányságon, megyén. Együttműködünk a szomszédos főkapitányságokkal, mert a bűnözők nem foglalkoznak a megyehatárokkal. Több olyan nagy ügyünk volt és van most is, amelyekben országos koordináció mellett tesszük össze az információkat és fogjuk el a bűnözőket, mert bűn nem maradhat következmény, büntetés nélkül.

A főkapitány szerint fontos, hogy a készenléti rendőrség itt van a megyében, mert ők is itt teljesítenek szolgálatot, így a kapitányságok nem vonják el a területükről a saját erőket, tudják a gyalogos szolgálatokat erősíteni, mert az állampolgároknak fontos, hogy a rendőr látható legyen.

A hétfejű sárkány

– Ha valami nem volt sikertörténet, akkor az a közlekedési helyzet és morál alakulása – tért ki egy másik területre Farkas József. – A halálos balesetek száma 25-ről 24-re csökkent, az elhunytak száma 26-ról 24-re, ez pedig pontosan 24-gyel több, mint amennyi kellene – jelentette ki a rendőrfőkapitány –, ezért az idei évben tovább fogjuk fokozni az ellenőrzések számát. – Amikor 157-tel száguldoznak Nyíregyháza belvárosában, akkor nem az az idő van, amikor piros zászlót lobogtatva jelezzük, itt állunk, itt mérünk. Buksisimogatással ez már nem megy – reagált arra a főkapitány, hogy a kritikusok szerint felháborító, hogy „lesből” ellenőriznek. – Hiába van 100 ezres számban ittasság-­ellenőrzésünk és mindenki tudja, hogy ott vagyunk, ennek ellenére még 11 órakor is fogunk nagyon ittas járművezetőket, van, akit egymás után háromszor. Ők mások életével játszanak, mi pedig teszünk ellene – jegyezte meg a főkapitány.

A kábítószer-bűnözést a főkapitány egy hétfejű sárkányhoz hasonlította, ha levágják hat fejét, nő helyette másik nyolc, mert mindig vannak sorban állók, akik belépnek az elfogott, elítélt és börtönbe kerülő kábítószer-kereskedelemmel foglalkozók helyére.

– Ennek az évnek is kiemelt feladata az ilyen bűnözők elleni fellépés, a gyakran megyehatárokat is átlépő hálózatok felszámolása – mondta Farkas József, majd megjegyezte: fontos cél a felvevőpiac csökkentése, és csírájában kell elfojtani minden olyan próbálkozást, hogy szervezett vagy szervezettségre törekvő csoportok kialakuljanak és megerősödjenek.

Fontos a határbiztonság

– Nem a szlovák, hanem az ukrán és a román határszakasz ad nekünk bőségesen munkát. A legális forgalom évek óta erősödik, egy év alatt személyi forgalomban 9,3 (12 és fél millió), gépjárműforgalomban 5,3 százalékos (4 millió 400 ezer) emelkedés volt. Garantálnunk kell a határbiztonságot, ami nagy felelősséggel járó munka. Fontos, hogy nemcsak a határ­átkelőkre és a „zöld határra” tudunk koncentrálni, hanem a belső mélységi migrációs hálóra is. A határtól 20, 40, 50 kilométerre is elfogjuk a csempészeket, illegális határátlépőket, migránsokat – ez is az év kiemelt feladatainak egyike.

Stabil, jó személyi állománnyal, akik nem pusztán munkahelynek tekintik a rendőrséget, hanem hivatásnak a munkájukat, az eredmények sem maradnak el – jelentette ki a megyei rend­őrfőkapitány.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában