Helyi közélet

2019.04.04. 10:33

Határidőn belül, eredményesen

Nyíregyháza - A megyei főügyészség váderedményessége a 99 százalékhoz közelít.

Nyíregyháza - A megyei főügyészség váderedményessége a 99 százalékhoz közelít.

– A megyei főügyészség gazdálkodása és személyzeti helyzete stabil – mondta dr. Martossy György megbízott megyei főügyész a szervezet elmúlt évi munkáját értékelő eseményen. A fontos beruházásokról szólva a Kisvárdai Járási Ügyészség épületének várható munkálatairól beszélt, hozzátéve: a felújítás és a bővítés méltó körülményeket teremt a magas színvonalú munkavégzéshez.

Dr. Révész Norbert büntetőjogi főügyészhelyettes kiemelte: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyészek az időszerűséget tekintve a második helyen végeztek a megyei főügyészségek között, azaz az eljárásokat a törvényes határidőn belül, gyorsan sikerült befejezni. Nagyon jó a megyei főügyészség váderedményessége is, ami a 99 százalékhoz közelít – ez azt jelenti, hogy száz megvádolt személyből közel kilencvenkilencet elítél a bíróság.

Sikeresen alkalmazzák

Az új büntetőeljárási törvény tavalyi hatálybalépése óta az ügyészek sikeresen alkalmazzák az eljárást gyorsító jogintézményeket: a bíróságok 177 ügyben tartottak előkészítő ülést, és 46 esetben már ezeken az üléseken megszülettek a többségükben jogerős ítéletek. Csökkent a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, ám komoly kihívást jelentenek az esetenként több százmillió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalások, illetve a fiktív lakcímbejelentés miatt indult büntetőeljárások.

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes elmondta: ezen a szakterületen 19 ezer ügy érkezett az ügyészségre, ami a harmadik legtöbb az országban. Elhangzott: a megyei főügyészség kiemelten kezeli a környezetvédelmet, a fogyasztóvédelmet és a magánjogi jellegű feladatokat, ezeken kívül jelentős munkát ad a büntetés-végrehajtás ügyészségi felügyelete is – 177 olyan kártalanítási ügy elbírálásában működött közre a megyei főügyészség, amelyet a fogva tartás körülményei miatt indítottak elítéltek az állam ellen.

Dr. Lajtár István legfőbb­ügyész-helyettes a megye valamennyi ügyészének megköszönte a tavaly végzett munkát. Felhívta a figyelmet a büntetőeljárást egyszerűsítő intézkedések alkalmazásának fontosságára, mert ezekkel elkerülhető a bírósági eljárások indokolatlan elhúzódása.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában