Helyi közélet

2019.04.03. 14:17

Kevésbé lesznek kiszolgáltatottak

Nyíregyháza - Kiosztották az infokommunikációs akadálymentesítést segítő alapeszközöket.

Nyíregyháza - Kiosztották az infokommunikációs akadálymentesítést segítő alapeszközöket.

Csak azok tudják igazán, micsoda áldás korlátok nélkül élni, akik nap mint nap megélhetik, nincsenek a mozgásukban vagy kommunikációjukban korlátozva. Jól tudja ezt a Moz­gáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ), ugyanis az elmúlt év februárjától egy olyan uniós forrásból, illetve állami támogatásból finanszírozott programot indítottak – Korlátok nélkül címmel –, amely éppen a mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul.

Boldogságtól kipirult arccal

Az indulásról lapunk hasábjain is beszámoltunk az elmúlt év szeptemberében, amikor a MEOSZ partnerintézményénél, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületénél több tucat kerekesszékes, végtagsérült vagy éppen a kommunikációjában korlátozott honfitársunk hallgatta reménykedő pillantások közepette a toborzó előadást. Annak mostanra érett be a gyümölcse, hiszen az egykori pályázókból többségében nyertesek lettek, akik tegnap örömtől csillogó szemekkel várták, hogy kibonthassák az életüket gördülékenyebbé tevő alapeszközöket, a vadonatúj laptopokat és tableteket.

Jósvai Roland lapunknak elmondta, hogy régóta várt erre a pillanatra, és bár jól tudta, hogy nagyon sokan pályáztak a megyéből, végig bízott a sikerben. – Nagy lehetőség nyílt meg most előttem, és boldogan használom majd ügyintézésre ezt az eszközt, azzal együtt, hogy kezdetben szükségem lesz némi segítségre – simogatta boldog elégedettséggel a laptopja dobozát. Odébb néhány széksorral Zadubenszki Viktóriának is ragyogott az arca az örömtől, miközben elárulta, hogy neki korábban is volt már saját noteszgépe, csak kissé elavult. – Ezt a modernebbet több mindenre tudom majd használni, és biztos vagyok benne, hogy nagyban megkönnyíti az életemet. Egyikük se felejtette el megemlíteni, mennyit köszönhetnek Balogh Zoltánné Adélnak, az Esély Centrum létrehozójának, aki mindig időben tájékoztatta őket a kínálkozó lehetőségekről.

Van minimumelvárás

Ez a mostani, 728,2 millió forinttal megfinanszírozott lehetőség ezúttal 600 súlyosan mozgáskorlátozott embertársunknak ad esélyt arra, hogy végre élhessenek az önrendelkezés szabadságával, jártasságot szerezve és bátorságot merítve a közszolgáltatások terepén.

– Ezeknek a gépeknek a segítségével fognak eljutni az intézmények ügyféltereibe, nyithatnak ügyfélkaput vagy bankszámlát, elkerülve mindazokat a kellemetlenségeket, amelyek korábban megkeserítették az életüket – mondta el Csizmadia Péter projektmenedzser, aki részletesen bemutatta a programot a benne résztvevőkkel, majd átadta a szót a gépek megismerésében segédkező helpdeskeknek, azaz informatikusoknak. Van, akinek asszisztív kiegészítőkre – speciális billentyűzetre, joystickre, egyéb kapcsolókra vagy éppen szemmozgással irányítható egerekre – is szüksége lesz, de ezeknek a beszerzése jelenleg is tart. Elkezdődik viszont egy 2021. január 31-éig tartó, adat- és tapasztalatgyűjtéssel egybekötött együttműködés, amely során a támogatottak – a 20 megyei központtal, a megyékre jutó 2-3 mentorral, az 5 helpdeskkel és a néhány speciális AAK (augmentatív és alternatív kommunikációra képzett) szakemberrel – új életvitel kialakításba kezdhetnek. A minimumelvárás 6 megkezdett ügyintézés és a rendszeres kapcsolattartás a mentorral, ugyanis ha 90 nap után is inaktívak ma­radnak, a szerződésük érvényét veszti, és vissza kell adniuk az alapeszközt, ami 2021 után kerülhet végleg a tulajdo­nukba. Szóval indulhat az önállósulás – ami azt is jelenti, hogy biztosan hallunk még felőlük.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában