Helyi közélet

2019.04.01. 19:11

Mike Ádám előadása Händelről

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének művésztanára, Mike Ádám tartott zenei bejátszásokkal kiegészített előadást Georg Friedrich Händel életéről.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének művésztanára, Mike Ádám tartott zenei bejátszásokkal kiegészített előadást Georg Friedrich Händel életéről. A zseniális zeneszerző, Bach-hoz hasonlóan német, a billentyűs hangszerek mestere, és ugyanabban az évben születtek, életük végén ugyanaz az orvos operálta a szemüket és mindketten vakon haltak meg. A különbség az volt, hogy amíg Bach csak Németországban alkotott és élt, addig Händel sokáig élt Olaszországban és Angliában.

Volt, hogy igazi párbajt vívott, de Scarlattival egy billentyűs párbajban mérték össze tudásukat. A döntnökök nem tudtak eredményt hirdetni, de amikor Händel orgonálni kezdett, Scarlatti elismerte vereségét. Amikor a hannoveri fejedelem elküldte Londonba, hogy Händel ott is tanulmányozza a muzsikát, ő többé nem tért vissza Németországba, noha a fejedelem többször is sürgette a zenészt.

A sors fintora, hogy amikor meghalt az angol királynő, csak egy rokonát találtak, aki épp a hannoveri fejedelem volt, I. György néven királlyá koronázták. Erre válaszul, hogy elnyerje a király bocsánatát Händel megírta a Vízizenét. I. György halála után elszegényedett Händel, a sikerek is elkerülték, de az oratórium műfajában ismét a muzsika trónjára lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában