Helyi közélet

2019.04.01. 11:22

Minden nap egy igazi móka a nyíregyházi fókákkal!

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatpark vitathatatlanul egyik legnagyobb látványossága a tavasztól őszig megtekinthető fókashow.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatpark vitathatatlanul egyik legnagyobb látványossága a tavasztól őszig megtekinthető fókashow. Ki ne ábrándozott volna gyerekkorában arról, hogy állatkertben vagy állatokkal fog foglalkozni, ha felnő? Van, akinek ez az álom valósággá vált, és mi tagadás: titkon egy kicsit irigykedünk rájuk. A park fiatal állattrénereivel beszélgettünk a kezdetekről, munkájuk örömeiről és nehézségeiről.

Fontos a bizalom

A napokban osztottuk meg olvasóinkkal, hogy egy új taggal bővült a zoo kaliforniai oroszlánfóka-csapata. A tengeri emlős trénerezése már elkezdődött, húsvéttól pedig a látogatóknak is bemutathatja tudományát.

– A trénerezést minden esetben megelőzi egy szoktatási folyamat, amikor az új oroszlánfóka megismerkedik a környezetével, és egyfajta bizalmi köteléket alakít ki leendő oktatóival. Az, hogy mennyi időbe telik a bizalom elnyerése, teljes mértékben a fóka személyiségétől függ – mondta el Türk Adrienn állattréner. – A kaliforniai oroszlánfókák egyéves korukig maradnak anyjuk mellett, addig kizárólag fókatejjel táplálkoznak. Amint átállnak a szilárd takarmányra, elkezdhetjük velük a munkát. Az induló gyakorlatok között egyszerűbb feladatok szerepelnek, például az egy helyben maradás vagy a vízbeküldés.

Ismétlés a tudás anyja

A napi szintű gyakorlás elengedhetetlen a fókák számára, ebben pedig semmilyen időjárási körülmény nem akadályozhatja meg az oktatókat. – Ugyan a fókashow csak tavasztól őszig látható a nagyközönség számára, mi azonban folyamatosan trénerezzük az állatokat. A tél sem lehet kivétel, csak olyankor jégtöréssel és hólapátolással kezdünk – viccelődött Adrienn, aki hozzátette: napi 4-5 alkalommal ismétlik a gyakorlatokat, azonban ez nagyban függ a fókák kedélyállapotától is.

– Sokszor nincs kedvük gyakorolni. Ilyenkor csak megetetem, megsimogatom őket, vagy játszunk egyet. A tréningek hossza is a fókáktól függ; ha nagy affinitást mutatnak, új gyakorlatokba is belekezdünk, de elkülönítetten is foglalkozunk velük. Bizonyos alkalmakkor az állatorvosaink is részt vesznek az oktatásokon, ekkor tudunk röntgenfelvételeket készíteni róluk vagy ultrahangozni őket – tette hozzá Németh Gabriella, aki szintén állattrénerként dolgozik a parkban. A fókáknak összesen négy oktatójuk van, akik felváltva foglalkoznak a tengeri emlősökkel.

Kreatív fókák

A közönség kedvencei sem a trénerek szép szemeiért hajtják végre a gyakorlatokat: minden jól elvégzett feladat után kedvenc csemegéjükkel, tengeri halakkal jutalmazzák őket. – Imádják a heringet, a makrélát, a tintahalat és a kapellán lazacot. Pozitív megerősítés a módszer neve, amivel dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a fókák minden jól végrehajtott feladat után jutalomfalatot kapnak. Ha rosszul, vagy nem azt csinálták, amit kértünk tőlük, akkor kivárunk néhány másodpercet és újra megpróbáljuk. Nagyon fontos, hogy mindig kapnak egy második esélyt a javításra – hangsúlyozta Gabriella.

A közönségkedvenc produkciók között megtaláljuk a bója- és karikaugrást, valamint a labdázást is. Nem­egyszer maguk a fókák találják ki saját mutatványaikat, a trénerek ezeket ismételtetik velük jutalomfalatért cserébe. – Frans delfin módjára kezdett el kiugrálni a vízből, de a csúszdázást is magától csinálta először, így ezeket is belevittük az attrakcióba. Nagyon ötletes fóka – mosolygott Gabriella.

Egyenes út…?

– Gyerekkoromtól kezdve imádtam az állatokat, a szüleimet mindig nyaggattam, hogy az állatkertbe szeretnék menni. Amikor nagyobb lettem, beiratkoztam a Zoo Suliba, itt ismerkedtünk meg Gabóval. Később önkéntesként tevékenykedtünk a parkban, majd elvégeztem a Debreceni Egyetem biológia szakját, és teljes állásban kezdtem el itt dolgozni – mesélte Adrienn. – Az én történetem is hasonló, annyi kiegészítéssel, hogy én hivatalosan pszichológus vagyok – fűzte hozzá Gabriella. – A fókákkal „szerelem volt első látásra”, a tréneri feladatokat pedig fokozatosan sajátítottuk el: idősebb kollégáktól, szakkönyvekből, külföldi továbbképzéseken, de leginkább a hétköznapi gyakorlat során. Ez egy véget nem érő folyamat, ahol nekünk is legalább annyit kell tanulnunk, mint az állatoknak.

Abban mind a két lány egyetértett, hogy legnagyobb jutalmuk, amikor kedvenceik sikeresen bemutatnak egy új feladatot, míg a nehézségeket a hétköznapok apró pillanatai rejtik. Egy biztos: semmi pénzért nem végeznének más munkát.

GE


[related-post post_id="4179279"]

[related-post post_id="4177181"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában