Helyi közélet

2019.04.12. 08:01

Túlsúlyos utánfutó, be nem tartott szabályok - szörnyű balesetet okozott a gondatlanság

Nyíregyháza - Tonnában mérhető egy pici utánfutó, ha ­megpakoljuk betonoszlopokkal.

Nyíregyháza - Tonnában mérhető egy pici utánfutó, ha ­megpakoljuk betonoszlopokkal.Közúti baleset gondatlan okozás vétsége miatt büntetőeljárást indított a Nyíregyházi Rendőrkapitányság annak a személyautónak a sofőrje ellen, amely az elmúlt szombaton elsodort a Kemecsére vezető úton egy kerékpárost. Az elsődleges adatok szerint a személyautó az utánfutóján betonoszlopokat és drótfonatokat szállított Nyíregyháza irányából Kemecse irányába. Az utánfutó jobb kereke lement az útburkolatról a padkára, a vontatmány oldal irányba belengett. A sofőr ellenkormányzott és fékezett, csakhogy elvesztette uralmát a jármű irányítása felett, s a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba átsodródott és elütötte a szemből érkezett kerékpárost. A kerékpáros az út melletti árokba esett és súlyosan megsérült a ráboruló vontatmánytól.

Fék nélkül és ráfutó fékkel

A baleset apropóján arról kérdeztük meg Kemény Lajos igazságügyi műszaki szakértőt, hogy általában mi mindenre kell ügyelni, ha utánfutó is van a gépjárműhöz rögzítve.

– Nagy probléma származhat abból, ha könnyű kocsi nehéz súlyt húz, éppen ezért szabály írja elő, hogy a vonó autó és a vontatott utánfutó össztömege milyen arányban lehet egymással. Fék nélkül lehet vontatni utánfutót akkor, ha az össztömege a vonó jármű tömegének felét nem haladja meg, ha pedig ráfutó fék van, akkor a vonó jármű tömegének a 75 százaléka lehet a vontatott utánfutó össz­tömege. Ugyanakkor az is nagyon fontos szabály, hogy a szerelvényeknek így is kell teljesíteniük a kategóriájukra előírt lassulási értéket – magyarázta a szakember.

Becsuklik, mint a bicska

– Számos olyan anyag van, amit súlyosnak mondhatunk. A föld is súlyos, nehéz szállítani, éppen úgy, mint a vashulladékot. A többi anyagra nem mondhatom, hogy nehezek, mert a gabonatermények, a rekeszek nem nehezek, azok inkább terjedelmesek. Természetesen a betonoszlopok is nehezek. Tonnában mérhető egy pici utánfutó, ha megpakoljuk betonoszlopokkal. A víz szállításával is óvatosan kell bánniuk a gazdáknak, hiszen ötszáz liter víz ötszáz kilogramm. A gazda viszi permetezés vagy locsolás céljából a vizet a gyümölcsösbe, a szántóföldre, s bizony két kétszáz literes hordó már 400 kg, ennek szállítása egy könnyebb kocsinak már nagy feladat – fék nélkül. Ha ráfékeznek, a fékezetlen pótkocsi becsuklik, mint a bicska. A nagy terhelés okozhat olyan gondot is, hogy kitörik egy kerékcsapágy, leszakad a nagyon elrozsdásodott vonóhorog.

KM


[related-post post_id="4196754"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában