Helyi közélet

2019.04.11. 08:39

Zacher: A legerősebb fegyver a "nem" szó a világot droggal elárasztó kartellek ellen

Nyíregyháza - Dr. Zacher Gábor szerint a legjobb megoldás a kábítószer ellen egy hárombetűs magyar szó: a nem!

Nyíregyháza - Dr. Zacher Gábor szerint a legjobb megoldás a kábítószer ellen egy hárombetűs magyar szó: a nem!Krokodil, heroin, az „ördög lehelete”, speed, kokain, angyalpor (PCP), oxikodon, ketamin, esetleg biofüvek – vigyázat, ezek nem holmi nasibolt egyheti kínálatának a csemegéi, sokkal inkább néhány azok közül a kábítószerek közül, amelyek a legveszélyesebbek az ember számára. Egy csokorra való abból a 350-féle narkotikumot tartalmazó kínálatból, amellyel a világ drogkartelljei elárasztják a világot, óriási veszélynek kitéve a gyermekeinket, akik beleszülettek ebbe a többnyire szintetikus infernóba.

Ezekkel próbálja felvenni a harcot nap mint nap dr. Zacher Gábor klinikai szakpszichológus, toxikológus, aki tegnap a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjaihoz látogatott el, hogy felnyissa a szemüket. Rossz nyelvek szerint ez a látogatás sem volt ok nélküli, mivel állítólag előfordult már, hogy a szabolcsi megyeszékhely középiskoláiba is utat talált „szer”. Ám mivel a jelenlévők mindig kivételek, Zacher doktor nem egyszerűen dorgálni jött, inkább viszonylag teljes körképet igyekezett adni mindazokról a veszélyekről, amelyeknek egy mai kamasz ki van téve, ide értve az alkoholt, sőt a mobil- és a számítógép használatot is.

Jobb félni, mint megijedni

Aki a fővárosi toxikológust hallotta már előadni, kétsége sem fér hozzá, hogy ha a doktor úr nem orvosnak tanul, akkor ma a stand-up comedy egyik vezéralakja. Ennek tükrében az ifjúsággal is gyorsan megtalálta a hangot. Ez a hang pedig mindjárt az elején leszögezte, hogy bár Magyarországon „csupán” 20 ezer drogfüggő él, de ezzel is az Európai Unió alsó harmadának a legtetején vagyunk, tehát jobb félni, mint megijedni. Bár a magyar futball tartana itt! Egyébként sem a függőség a központi kérdés, ugyanis a függővé válás hosszú folyamat. Aki viszont azzá válik, az állapota gyakorlatilag gyógyíthatatlan. És akkor még nem beszéltünk a dohányzásról, az alkohol vagy éppen a Facebook okozta problémákról.

– A jelenlegi valós helyzet onnan nézve is elszomorító, hogy a középiskolás korosztály hétvégi elfoglaltsága gyakorlatilag teljes egészében a technikai eszközökhöz kötött, vagyis kimerül mobilozásban, illetve számítógép-használatban. A 2017-ben Magyarországon eladott 2,5 millió okostelefon fiatal használóinak a 43 százaléka naponta százötvenszer nézi meg a mobilját, és ezeknek a 90 százaléka elalvás előtt is mobilozik. A közösségi média használóinak a 25 százaléka orvosi értelemben is függőnek számít, kitéve többek között a kortárs agressziónak, a rivalizálásnak, jó úton haladva a dep­resszióssá, szorongóvá válás felé – sorolta a szakember. A FAD, vagyis a Face­book-­füg­gőség néhány speciális esetét is kiemelte, a rémisztgetés csúcsteljesítményeitől (Momo Challange, Blue Whelle Challange), az ostoba divatjelenségeken (Musical.ly) és a gyermekjogokat semmibe vevő (sharenting) online idiotizmusán át, a digitális filterek okozta testkép zavarokig (Snapchet dysmorfia). Sajnos, eljutottunk oda, hogy évente 30 ezer honfitársunkat az alkohol, a másik 20 ezret a dohányzás, 38 embert pedig a kábítószer miatt veszítünk el, és miközben 40 millió kábítószer-használat feltételezhető, mindössze 6500 eljárást folytat le a hatóság, vagyis a lebukás esélye elenyésző.

Értékrendre, jövőképre vágynak

Amikor tehát feltesszük a kérdést, miért nyúlnak az „anyaghoz” a fiatalok, nem találunk más magyarázatot – természetesen ismerve a divat és a kortárscsoportok befolyásoló erejét is –: mert nem találnak más kapaszkodót. Dr. Zacher Gábor sem mondhatott egyebet: értékrendet, keretrendszert és jövőképet kell adni a fiataloknak, hogy olyasmivel legyen tele a „puttonyuk”, amire támaszkodva helyesen tudnak dönteni. Máskülönben egy marihuánás cigi könnyen kontrollvesztéshez, két évi elzáráshoz, illetve legrosszabb esetben a halálba vezethet.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában