vasút

2019.05.09. 20:18

Hétfőtől két hétig karbantartás miatt szünetel a forgalom a Keleti pályaudvaron

Május 13-tól 26-ig ideiglenesen zárva tart a Budapest-Keleti pályaudvar.

A két hétig tartó időszak alatt olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek el a szakemberek, amelyeket nem lehetne elvégezni a vonatforgalom fenntartása mellett.

Már 2017-ben megszületett a döntés, az időpont meghatározásánál a vasúttársaság szakemberei figyelembe vették valamennyi ismert jelentősebb beruházás ütemezését, az ünnepnapokat is, valamint az állomási kapacitásokat. Keleti pályaudvaron naponta 420 vonat közlekedik, amiből a lezárás két hetében várhatóan hatvankettőt a Déli pályaudvarra irányítanak át, ahol a Pusztaszabolcs–Pécs vasútvonal felújítása miatt kevesebb vonat fordul meg jelenleg.

Átmeneti forgalmi rend | Grafika: MÁV

A nyári menetrend júniusi bevezetése előtt a Déli pályaudvar napi forgalma átlagosan 280 vonat, ami mellett még elbírja a Keletiből átirányított vonatforgalmat; utána azonban, a Déliből június közepétől várhatóan naponta átlagosan 350 vonat jár majd menetrend szerint. A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével zajló szerelési munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken az üzemzavarok, meghibásodások száma.

A vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökkenni fog a műszaki üzemzavarok valószínűsége. A vágányokon, a váltókon, a biztosítóberendezésen, a felsővezetéki hálózaton és a peronokon végzendő munkálatok jelentős mértékben javítani fogják a Keleti pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint összességében a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

Térségünket érintő változások:

Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal:

Napközben Budapest-Nyugati és Záhony állomás között közlekedő sebesvonatok csak Szolnok és Záhony között járnak. Budapest-Nyugati és Szolnok között közvetlen átszállás biztosított a Budapest-Nyugati és Békéscsaba között közlekedő távolsági vonatokra, melyek kijelölt kocsijait pótdíj megfizetése nélkül lehet igénybe venni. (Május 14-15-én 6:05-től 11:15-ig Tuzsér és Záhony között pótlóbuszok járnak.)

Budapest–Brassó útvonalon közlekedő Corona és Hargita InterCity Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan is indul.

- MÁV -

Borítókép: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában