kuruc

2019.05.25. 08:47

Nekünk, magyaroknak hősökre van szükségünk

Tizennyolcadik alkalommal elevenítették fel pénteken a kuruc hagyományokat Tarpán.

A község első embere, Szécsi Szabolcs a rendezvényen üdvözölhette Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt, Ahmet Akif Oktay török nagykövetet, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőt és Seszták Oszkárt, a megyei közgyűlés elnökét.

– Egy olyan ország képviseletében érkeztem, mely tizennyolc évig szolgált második otthonául II. Rákóczi Ferencnek. Egyaránt vagyok boldog és izgatott, hogy itt lehetek a kuruc felkelés híres brigadérosa, Esze Tamás szülőhelyén. Az ő tiszteletére készített, nagyszerű dombormű egyben a szent szabadságért küzdő összes generáció bátorságának és hazaszeretetének is a jelképe – mutatott Bíró Lajos szobrászművész letakart alkotására Ahmet Akif Oktay nagykövet, s kifejtette: a törökök büszkék arra, hogy a Habsburg Birodalom ellen folytatott harcok után II. Rákóczi Ferenc Rodostón talált menedéket. A fejedelem és bajtársai Magyarország és Törökország közös történelmi örökségében eltörölhetetlen nyomot hagytak. Nem kétséges, hogy a jövő nemzedéke soha nem fogja elfelejteni a hazájuk felszabadításáért vívott áldozatos küzdelmüket.

Méltó példakép

Dr. Tilki Attila ünnepi köszöntőjében felidézte Móra Ferenc A kis kuruc című művének főszereplője, Pap Illés történetét, aki apró termete ellenére harcolni akart a hazájáért. Halálos sebet kapott, de utolsó erejével hírét vitte egy kurucok ellen készülő támadásnak. A fejedelem tisztelete jeléül leoldotta kardját, és a hős halott mellé fektette.

„Tarpa szerencsés település, hiszen itt született Esze Tamás kuruc kapitány.”

– Nekünk, magyaroknak hősökre van szükségünk. Tarpa szerencsés település, hiszen itt született Esze Tamás kuruc kapitány – mutatott rá az országgyűlési képviselő, aki Mezőssy Béla egykori földművelésügyi miniszter szavait idézte: „A történelem sohasem teszi naggyá, csak tanítja a nemzeteket. A múltnak homályából kihámozni az örök igazságot, egy ország fennmaradásának és fejlődésének feltételeit, ez mindig az élő, a küzdő nemzedék feladata.”

Dr. Tilki Attila emlékező szavai után Kövér László házelnök és Szalay-Bobrovniczky Vince leplezte le Bíró Lajos domborművét. Az alkotásban megelevenedő jelenet központi alakja az 1697-es hegyaljai felkelést szervező Esze Tamás.

 

– Kevés olyan település van a Kárpát-medencében, amelynek híre, neve annyira összeforrt volna egy ember érdemeivel, mint amennyire Tarpáé összekapcsolódott Esze Tamáséval. A szegény legényével, akit ösztönös igazságkeresése, öntudatossága és bátorsága tett azzá, akire méltán emlékezünk – idézte fel II. Rákóczi Ferenc jobbágyának, ezredesének, majd kapitányának alakját a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, s hozzáfűzte: Esze éleslátással és tudatossággal képviselte saját emberei érdekeit. Egy hős, méltó példakép, akit büszkén állíthatunk ma is fiataljaink elé, amikor a hazáért és a társadalmi felemelkedésért folytatott harcról beszélünk.

Díjazták a munkájukat

A rendezvényen a Tarpáról elszármazott Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó kimagasló sportteljesítményéért Esze Tamás-emlékplakettet, míg Szécsi Szabolcs polgármester áldozatos munkájáért a megyei közgyűlés kitüntetését vehette át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában