legyen tánc!

2019.05.08. 18:35

Táncra perdülnek a nagyik

Egyre több nyugdíjas választja kikapcsolódásként a testileg-lelkileg felüdítő táncot.

Az Őszi napfény egyesület tagjai, Szabó Kata (középen) tanítványai rendszeresen közönség elé állnak, így tettek a Nyíregyházán megrendezett nyugdíjas Ki mit tud?-on is Fotó: Palicz István

„Ó, kisleány, te nem vagy kis leány. Gondolom, hogy tudod már miért…” – Igen, az Illés együttes jól ismert dala is gyakran felcsendült 1969-ben a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola Báthory utcai épületének tantermeiben. Diákként a nagyszünetekben roptuk a táncot az iskolarádióból harsogó Illés, Omega, Metro, LGT zenekarok számaira, de gyakran énekelt nekünk Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Cini is.

– Azóta eltelt 50 év, elmúltak a diákévek, családot alapítottunk, dolgoztunk évtizedeken keresztül. Aztán elérkeztek a nyugdíjas évek, az unokázás ideje, s mellette megannyi szabadidő-eltöltési lehetőség, amelyekre a dolgos évek alatt nem jutott időnk, energiánk – magyarázta el érdeklődésemre Petrilla Árpádné, mi motiválta arra, hogy egy nyíregyházi tán­c­csoport tagja legyen.

– A tánc szeretete vitt Szabó Kata tánccsoportjába, ahol hozzám hasonló korú hölgyekkel hódolunk eme szenvedélyünknek. Hétfőnként a Váci Mihály Kulturális Központban, táncházban sajátítunk el lépéseket a „Mozdulj, Nyíregyháza!” program keretében, kedden és csütörtökön a Honvéd utcai művelődési házban nosztalgiázunk és tanulunk újdonságokat, kiváló oktatónk koreográfiáihoz retró slágerek társulnak – árulta el a Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület tagja.

Ülőtáncot „járnak”

– Kata az óra végén ülőtáncot is tanít nekünk, a mozdulatokat ilyenkor széken ülve, kezünket és lábunkat a zene ütemére mozgatva végezzük – tette hozzá az 50 év elteltével is fiatalosan táncra perdülő nyugdíjas, Petrilla Árpádné.

Mindenki partnert vált a táncórákon

– Az ötven felettieket megmozgató táncforma, amit tanítok, kimondottan az idős korosztály számára lett kifejlesztve. Nincs szükség előzetes tánctudásra, sem táncpartnerre, hiszen ez egy közösségi tánc. Bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz, nincs teljesítménykényszer. A lépések könnyen megjegyezhetőek és elsajátíthatóak, nincsenek benne hirtelen forgások, pörgések, sem akrobatikus elemek.

– A tánc stílusát az aznapra kiválasztott zene adja, legyen szó örökzöld táncdalokról, cha-cha-cháról, rock and rollról vagy twistről. A körtáncok és utcatáncok alatt mindenki partnert vált az órákon, így az „öregdiákok” könnyen és hamar megismerkedhetnek egymással – mesélte Szabó Kata oktató.

Hozzátette: nem szabad alábecsülni a tánc erejét, hiszen szoros és kölcsönös kapcsolatban áll a boldogsággal. Ha boldogok vagyunk, ösztönösen táncra perdülünk, s ha táncolunk, jobb kedvünk lesz. A tánc csökkenti a stresszt, a szorongást, a demencia és a depresszió veszélyét.

PI

Borítókép: Az Őszi napfény egyesület tagjai, Szabó Kata (középen) tanítványai rendszeresen közönség elé állnak, így tettek a Nyíregyházán megrendezett nyugdíjas Ki mit tud?-on is Fotó: Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában