strandszezon

2019.06.24. 11:21

Az eső és a szúnyog távol tartja a strandolókat

A hirtelen esőzések és a szúnyoginvázió nem kedvez a szabadstrandok szerelmeseinek.

Fotó: KM archív

Az elmúlt hetek esőzései vállalhatatlan állapotokat teremtettek – többek között – az ibrányi szabadstrandon is, ám a vendégeknek nem kell már sokáig várniuk, hogy élvezhessék a Tisza hűsítő hullámait.

– Még folyamatban van a kitelepülés, sajnos, rengeteg a szúnyog a területen. A megszokottnál nagyobb csapadékmennyiség miatt folyamatosan változott a vízszint, de most már kezd visszahúzódni, s a víz is tisztul. A héten várhatóan már kitelepíthetjük a büfékocsikat és a WC-konténereket a területre – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Ferenczi Tamás, a helyi szabadstrand üzemeltetője.

Minél forróbb, annál vonzóbb

Gergelyiugornyának ugyancsak szemet gyönyörködtető szabadstrandja van ilyenkor, nyár derekán, ám ottjártunkkor a kellemes meleg ellenére jó ideig egyetlen embert se láttunk a szőke Tisza közelében. Surányi Ádám, az egyik partközeli vendéglátóhely tulajdonosa lapunknak elmondta: pár napja még meglehetősen „zajos” volt a víz, fürdőzésre nem igazán alkalmas.

Ébredezik a szezon

– Amíg a Tisza vízszintje mínuszba nem fordul az árvíz után, addig iszapot, hordalékot hoz magával a sok esőzés miatt – magyarázta. – Szerencse, most már végig tiszta, még a halakat is lehet benne látni. A szezon tulajdonképpen most kezdődik, de nálunk már az elmúlt hétvége is eléggé jó volt a buli és a strandolás szempontjából. Általában június 20-a után, vakáció idején indul be az élet a szabadstrandokon. Onnantól már hétköznapokon is jóval több vendégre számíthatunk.

Tiszapart Tivadarnál | Fotó: KM archív/Pusztai Sándor

– Egyébként akadtak érdeklődők a múlt héten is: egy 300 fős tábor vert tanyát nálunk, délutánonként pedig fel-felbukkantak gyerekcsoportok. Van, akit vonz a Tisza, másokat taszít, s inkább épített strandra mennek. Szombatonként hajnalig nyitva tartunk az élő zenés bulik miatt, hétvégén már százakra tervezünk. A jövő-menő esőfrontok idegesítőek, mert ha elzavarják a strandolókat, már vissza se jönnek.

Amíg a Tisza vízszintje mínuszba nem fordul, iszapot hoz magával.

Szúnyogból is van bőven, különösen szürkületkor, pedig már permeteztek is. Az önkormányzat önköltségen gyérít, ugyanakkor beszáll a csatába az országos akciókat szervező katasztrófavédelem is. Mindennel együtt bizakodóak vagyunk, ha június második hetének az időjárása válna jellemzővé, akkor nagyon boldogok lennénk – nyilatkozta Ádám.

Semmi gond a vízminőséggel

Leveleken korán startolt az idei szezon: a halételek főzőversenyén április végén megtelt a Tó-Centrum, a nagyobb rendezvények rengeteg érdeklődőt vonzottak. Előbb a vasember triatlon kupa, majd a jet ski Eb nyújtott remek kikapcsolódást a sport szerelmeseinek. Igaz, a verseny idején tilos volt fürdeni, de a jó hangulat és a látvány kárpótolta a közönséget – summázta az eddigi tapasztalatokat Nagy Viktor turisztikai referens.

A leveleki tó vizét tesztelték, alkalmas a fürdőzésre.

Hozzátette: a tó vizét tesztelték, semmi gond nincs vele, alkalmas a fürdőzésre. Az övezetet az idén is kicsinosították a szezonra: a 300 méteres partszakasz növényzetét rendbe tették, a kempinghez tartozó épületeket és az üdülőövezethez tartozó utakat is karbantartották.

– A forró hétvégéken 2-3 ezren is megfordulnak a tavon, no, persze, nem egy időben. Szeptember elejéig telt kapacitással megy a kemping, az idén nyáron is több rendezvénynek, tábornak adunk helyet. Reméljük, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, a szabadvízi strandok ugyanis a nagy forróságban telnek meg – jegyezte meg Nagy Viktor.

Júliusban tervezik a nyitást

A tivadari önkormányzat tavaly két pályázatot nyert a Tisza-part fejlesztéséhez. Úgynevezett egylapátos kenukikötők születtek 14,5 millió forint támogatásból, a homokpad felső végén szabványméretű móló épül. A másik pályázat keretében, 21 milliós forrásból korszerűsítik a recepciós épületet, szilárd burkolatú lejáró készül a homokpad végénél, és plázst alakítanak ki a homokpaddal párhuzamosan.

A tivadari szabadstrand üzemképtelen a kedvezőtlen vízállás miatt.

– Jelenleg a szabadstrand üzemképtelen a kedvezőtlen vízállás miatt, de július elsején már szeretnénk nyitni. Az üdülőövezetben rend van, az viszont megkeseríti az ott lakók életét, hogy az eső és a szél miatt elmaradt a beígért szúnyoggyérítés – említette Danó Sándor, Tivadar polgármestere.

MJ, KO, LTL, GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában